Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 18

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Questions penned by Yogit

Direction: Q(1 – 5)
‘A @ B’ means A Is not smaller than B
‘A # B’ means A is neither smaller than nor equal to B
‘A % B’ means A is neither smaller than nor greater than B
‘A $ B’ means A is not greater than B
‘A * B’ means A is neither greater than nor equal to B

  1. Statements: – [email protected], Q#R, R%S
    Conclusions: – 1) P#R 2) Q#S
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3) If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Explanation :
    P>=Q>R=S (Both conclusion directly follows)

  2. Statements: – P $ Q, Q * R, R % S, S#T
    Conclusions: – 1) Q#T 2) [email protected]
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3) If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    Explanation :
    P<=Q<R=S>T (we can’t say anything about Q and T and Clearly R is always greater than P)

  3. Statements:- P * Q, Q # K, K $ J, J % T
    Conclusions: – 1) [email protected] 2) P#K
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3) If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 1) If only conclusion 1 is true
    Explanation :
    P<Q>K<=J=T (First conclusion directly follows while for second conclusion we can’t say anything)

  4. Statements: – P $ W, W % X, X @ K, K*L
    Conclusions: – 1) [email protected] 2) X*L
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3) If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 3) If either conclusion 1 or 2 is true
    Explanation :
    P <= W = X >= K < L (X will be either greater than or equal to or smaller than L)

  5. Statements: – P $ Q, Q % R, R * S, S # T
    Conclusions: – 1) R # T 2) P*S
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3) If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 2) If only conclusion 2 is true
    Explanation :
    P <= Q = R< S >T (clearly S is greater than P)

Direction: Q(6 – 8)
P % Q means P is not greater than Q
P δ Q means P is neither greater nor smaller than Q
P # Q means P is neither greater nor equal to Q
P $ Q means P is not smaller than Q
P @ Q means P is neither smaller nor equal to Q

  1. Statements: – P $ Q, Q @R, R δ T
    Conclusions: – 1) P @T 2) Q δ T 3) T % Q
    1) only one follow
    2) only two follow
    3) only three follow
    4) 1 and 2 follow
    5) None of these
    Answer – 1) only one follow
    Explanation :
    P>=Q>R=T (first directly follows)

  2. Statements:[email protected], D%F, F$C
    Conclusions: – 1) [email protected] 2) CδD 3) C%B
    1) only 1 follow
    2) only 2 follow
    3) either 1 or 3 follow
    4)Both 1 and 2 follow
    5) none follow
    Answer – 5) none follow
    Explanation :
    B>D<=F>C (none follow)

  3. Statements: – AδB, B$C, C%D
    Conclusions: -1) [email protected] 2) DδA 3) A$C
    1) Only 1 follow
    2) only 2 follow
    3) only 3 follow
    4) All follows
    5) None follow
    Answer – 3) only 3 follow
    Explanation :
    A = B >= C <=D (clearly A>=C)

  4. What should be come in the place of question mark to make P always greater than R in the expression P>Q?R<=S=T.
    1) =
    2) >
    3) <
    4) <=
    5) Both a and b
    Answer – e) Both a and b
    Explanation :
    P>Q=R<=S=T and P>Q>R<=S=T

  5. Which of the following should be place in the blank spaces of the expression P_Q_R_S_T from left to right in order to make P>Q and R>T always true.
    1) >, <, >, >=
    2) >, >, >=, <
    3) >, >=, =, <
    4) >, =, <, =
    5) None of these
    Answer – 1) >, <, >, >=
    Explanation :
    P>Q<R>S>=T (P>Q and R>T always follow)