Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Number Series Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. 16, 17, 13, 22 , ?
    A)15
    B)6
    C)12
    D)29
    Answer – B)6
    Explanation :
    16+1^2 = 16+1 = 17
    17-2^2 = 17-4 = 13
    13+3^2 = 13+9 = 22
    22-4^2 = 22-16 = 6

  2. 25, 32, 48, 82 ?
    A)143
    B)134
    C)124
    D)132
    Answer – A)143
    Explanation :
    25+7 = 32………….(7)
    32+16 = 48…………(7+9 = 16)
    48+34 = 82…………(16+18 = 34)
    82+61 = 143………..(34+27 = 61)

  3. 87, 109, 142, 186 , ?
    A)214
    B)124
    C)241
    D)421
    Answer – C)241
    Explanation :
    87+22 = 109
    109+33 = 142
    142+44 = 186
    186+55 = 241

  4. 12, 24, 144, 2592, ?
    A)138699
    B)139698
    C)139869
    D)139968
    Answer – D) 139968
    Explanation :
    12*2=24
    24*6 =144…..(2*3 =6)
    144*18 = 2592….(6*3)
    2592*54 = 139968….(18*3=54)

  5. 11, 12, 50, 453, ?
    A)7225
    B)7522
    C)7252
    D)75246
    Answer – C)7252
    Explanation :
    11*1^2+1 = 11+1 = 12
    12*2^2+2 = 12*4+2 = 50
    50*3^2+3 = 50*9+3 = 453
    453*4^2+4 = 7252

  6. 15, 14, 24, 63, ?
    A)236
    B)263
    C)326
    D)336
    Answer – A)236
    Explanation :
    15*1 -1^2 = 15-1 = 14
    14*2-2^2 = 28 – 4 = 24
    24*3-3^2 = 72 – 9= 63
    63*4-4^2 = 252-16 = 236

  7. 43, 87, 263, 1055, ?
    A)5729
    B)5279
    C)5972
    D)5277
    Answer – B)5279
    Explanation :
    43*2+1 = 87
    87*3+2 = 263
    263*4+3 = 1055
    1055*5+4 = 5279

  8. 8, 12, 22, 40, ?
    A)46
    B)64
    C)56
    D)68
    Answer – D)68
    Explanation :
    8+(3^2-5) = 8+4 = 12
    12+(4^2-6) = 12+10 = 22
    22+(5^2-7) = 22+18 = 40
    40+(6^2-8) = 40+28 = 68

  9. 280, 138, 274, 135 , ?
    A)285
    B)286
    C)268
    D)288
    Answer – C)268
    Explanation :
    280÷2-2 = 138
    138*2-2 = 274
    274÷2-2 = 135
    135*2 – 2 = 268

  10. 3450, 3329, 3248, 3199, ?
    A)3174
    B)3432
    C)3471
    D)3147
    Answer – A)3174
    Explanation :
    3450-11^2 = 3450 – 121 =3329
    3329-9^2 = 3329-81 = 3248
    3248-7^2 = 3248 – 49 = 3199
    3199-5^2 = 3199-25 = 3174