Current Affairs PDF Sales

Marketing Awareness Quiz – Set 18

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Marketing Awareness Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important events in Marketing Awareness , which are common for all the bank exams like IBPS, LIC, SBI, and other competitive exams. We have included Some Marketing Awareness questions that are repeatedly asked in many bank exams.

  1. Which of the following is the major element of marketing planning appraisal process ?
    1.Forecasting
    2.Gap Analysis
    3.Internal Appraisal
    4.SWOT Analysis
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    The marketing planning appraisal process consists of the following major elements – Internal Appraisal, External Appraisal SWOT Analysis, Gap Analysis and Forecasting

  2. ____________ is the center point of banking concept
    1.Interest
    2.Loan
    3.Potential of the Country
    4.Potential of Customer
    5.None of these
    Answer – 4.Potential of Customer
    Explanation :
    A bank is a financial institution that accepts deposits from the public and creates credit. The center point of bank concept is based on potential customer of bank

  3. The action of an organization or government selling or liquidating an asset or subsidiary is known as
    1.Investment
    2.Disinvestment
    3.Capital expenditure
    4.Commoditization
    5.None of these
    Answer – 2.Disinvestment
    Explanation :
    Disinvestment is the action of an organization or government selling or liquidating an asset or subsidiary. Absent the sale of an asset, disinvestment also refers to capital expenditure reductions, which can facilitate the re-allocation of resources to more productive areas within an organization or government-funded project

  4. ___________ is/are methods of forecasting demand of product in market.
    1.Plausibility
    2.Simplicity
    3.Availability
    4.All 1 , 2 and 3
    5.Only 2 and 3
    Answer – 4.All 1 , 2 and 3
    Explanation :
    There are various methods of forecasting demand of product in market. They are Plausibility, Simplicity, Economy and Availability

  5. The gap analysis is used to determine the gap between ________ and _________
    1.Desired situation and Target Situation
    2.Current situation and Desired situation
    3.Target situation and  Sales situation
    4.Sales situation and Marketing situation
    5.None of these
    Answer – 2.Current situation and Desired situation
    Explanation :
    Gap analysis: It helps in understanding the gap between the current situation and the desired situation. Broadly there are three types of gap analysis: (i) Profit gap, (ii) Sales gap, and (iii) Risk gap.

  6. Which types of goods are used for further production ?
    1.Capital goods
    2.Consumer goods
    3.Derived goods
    4.Initial goods
    5.None of these
    Answer – 1.Capital goods
    Explanation :
    Capital goods are tangible assets such as buildings, machinery, equipment, vehicles and tools that an organization uses to produce goods or services in order to produce consumer goods and goods for other businesses.

  7. The Center point of marketing concept is ____________
    1.Customer
    2.Consumer
    3.Product
    4.Profit
    5.None of these
    Answer – 1.Customer
    Explanation :
    Marketing is  the customer at the centrepoint of strategic focus.

  8. Which is the first level of a product ?
    1.Core
    2.Actual
    3.Augmented
    4.All of these
    5.None of these
    Answer –1.Core
    Explanation :
    Core Product – The dominant benefit or satisfaction that a customer expects from a good or service he or she buys.
    Ex: Hotel Halting

  9. Which of the following is an example of convenience goods ?
    1.Mobile phones
    2.BMW Cars
    3.Fastrack watches
    4.Shampoo
    5.None of these
    Answer – 4.Shampoo
    Explanation :
    The convenience product is bought most frequently. A convenience product is a consumer product or service that customers normally buy frequently, immediately and without great comparison or buying effort. Examples include articles such as laundry detergents, fast food, sugar and magazines

  10. Marketing is ________________ oriented
    1.Consumer
    2.Product
    3.Channel
    4.Profit
    5.None of these
    Answer – 1.Consumer
    Explanation :
    Consumer orientation establishes and monitors standards of customer satisfaction and strives to meet the clientele’s needs and expectations related to the product or service sold by the business.