Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Science & Technology – Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have included Some questions related to Science & Technology !!!

  1. ……………………….was the first human to journey to outer space in 1961
    1.Sailyrude
    2.Yuri Gagarin
    3.Rakesh Sharma
    4.Neil Armstrong
    5.None of these
    Answer – 2.Yuri Gagarin
    Explanation :
    Yuri Alekseyevich Gagarin was a Russian Soviet pilot and cosmonaut. He was the first human to journey into outer space, when his Vostok spacecraft completed an orbit of the Earth on 12 April 1961

  2. Which of the following is the firstever manned Spacecraft ?
    1.Vostok-I
    2.Sputnik-I
    3.Louika
    4.Columbia
    5.None of these
    Answer – 1.Vostok-I
    Explanation :
    Vostok 1 was the first spaceflight of the Vostok programme and the first human spaceflight in history. The Vostok 3KA space capsule was launched on April 12, 1961 from Baikonur Cosmodrome with  Yuri Gagarin, making him the first human to cross into outer space.

  3. …………………….. was the first artificial satellite launched in space
    1.Vostok-I
    2.Sputnik-I
    3.Louika
    4.Columbia
    5.None of these
    Answer – 2.Sputnik-I
    Explanation :
    Sputnik 1 was the first artificial Earth satellite. The Soviet Union launched it into an elliptical low Earth orbit on 4 October 1957.

  4. Which of the living being was sent first into space ?
    1.Parrot
    2.Human
    3.Dog
    4.Cat
    5.None of these
    Answer – 3.Dog
    Explanation :
    On November 3, 1957, Laika the dog rode Sputnik 2 into outer space, the first living creature to reach Earth orbit.

  5. Which was the first spacecraft without man sent to space ?
    1.Voskhod
    2.Soyuz
    3.Vostok
    4.Shenzhou
    5.None of these
    Answer – 4.Shenzhou
    Explanation :
    The first unmanned flight of the spacecraft was launched on November 19, 1999, after which Project 921/1 was renamed Shenzhou, A series of three additional unmanned flights ensued.

  6. Which of the following lab is the first space lab in orbit ?
    1.Skylab
    2.American Space lab
    3.Media-Saturn SPACELAB
    4.Flylab
    5.None of these
    Answer – 1.Skylab
    Explanation :
    Skylab was a space station launched and operated by NASA and was the United States’ first space station. Skylab orbited Earth from 1973 to 1979, and included a workshop, a solar observatory, and other systems. It was launched unmanned by a modified Saturn V rocket.

  7. Who was the first Indian to travel in space ?
    1.Rajesh
    2.Rakesh Maria
    3.Kapil Sharma
    4.Rakesh Sharma
    5.None of these
    Answer – 4.Rakesh Sharma
    Explanation :
    Rakesh Sharma, AC, Hero of the Soviet Union, is a former Indian Air Force pilot who flew aboard Soyuz T-11, launched April 3, 1984, as part of the Intercosmos programme. Sharma was the first Indian to travel in space

  8. Which of the following was the first space shuttle ?
    1.NASA Space shuttle
    2.Lego Space shuttle
    3.Avatar Space shuttle
    4.Columbia Space shuttle
    5.None of these
    Answer – 4.Columbia Space shuttle
    Explanation :
    Space Shuttle Columbia was the first space-rated Space Shuttle in NASA’s orbiter fleet. It launched for the first time on mission STS-1 on 12 April 1981, the first flight of the Space Shuttle program

  9. Who was an American astronaut and the first person to walk on the Moon ?
    1.David Scott
    2.John Glenn
    3.Neil Armstrong
    4.Karen Armstrong
    5.None of these
    Answer – 3.Neil Armstrong
    Explanation :
    Neil Alden Armstrong was an American astronaut and the first person to walk on the Moon. He was an astronaut. He flew on two space missions.

  10. Father of Indian space programme is ……………………………..
    1.Rakesh Sharma
    2.Vikram Sarabhai
    3.Sarasimman
    4.Vivek Narayanan
    5.None of these
    Answer – 2.Vikram Sarabhai
    Explanation :
    Vikram Ambalal Sarabhai was an Indian scientist and innovator widely regarded as the father of India’s space programme.Sarabhai received the Shanti Swarup Bhatnagar Medal in 1962. The nation honoured him awarding Padma Bhushan in 1966 and Padma Vibhushan (posthumously) in 1972.