Current Affairs PDF Sales

GK Questions: National Organizations – Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(National Organizations) !!!

  1. The Locust  Warning Organization is located at …………..
    1.Kochi
    2.Jodhpur
    3.Pune
    4.Bengaluru
    5.None of these
    Answer – 2.Jodhpur
    Explanation :
    Locust warning organisation of the Govt. of India was established from April 1939. In 1942, a coordination Antilocust Scheme was put into operation.It was located at Jodhpur, Rajasthan

  2. Which organization is located in New Delhi ?
    1.Indian Institute of Packaging
    2.National Institute of Animal Health
    3.Centre for Wind Energy Technology
    4.Indian Institute of Foreign Trade
    5.None of these
    Answer – 4.Indian Institute of Foreign Trade
    Explanation :
    The Indian Institute of Foreign Trade is an autonomous public business school established in 1963 by the Government of India to help professionalize the country’s foreign trade management
    HQ: New Delhi.

  3. VV Giri National Labour Institute located in ………….
    1.Madhya Pradesh
    2.Karnataka
    3.Uttar Pradesh
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 3.Uttar Pradesh
    Explanation :
    V.V.Giri National Labour Institute, under the Ministry of Labour of Government of India, is an autonomous institute dedicated to the research in the field of labour and training of labour administrators, trade unions, public sector managers and other government functionaries concerned with labour.It was located at Noida, UP

  4. Bhabha Atomic Research Centre(BARC) located in …………..
    1.Mumbai
    2.Kolkata
    3.Bengaluru
    4.New Delhi
    5.None of these
    Answer – 1.Mumbai
    Explanation :
    The Bhabha Atomic Research Centre (BARC) is India’s premier nuclear research facility based in Trombay, Mumbai, Maharashtra.

  5. Which of the following is located in Kolkata ?
    1.Space Application Centre
    2.Radio Astronomy Centre
    3.Space Commission
    4.Saha Institute of Nuclear Physics
    5.None of these
    Answer – 4.Saha Institute of Nuclear Physics
    Explanation :
    The Saha Institute of Nuclear Physics is an institution of basic research and training in physical and biophysical sciences located in Bidhannagar, Kolkata, India. The institute is named after the famous Indian physicist Meghnad Saha

  6. Centre for Wind Energy Technology located in
    1.Chennai
    2.Mumbai
    3.Lucknow
    4.Ujjain
    5.None of these
    Answer – 1.Chennai
    Explanation :
    Centre for Wind Energy Technology (C-WET) in Chennai,Tamil Nadu

  7. Which board is placed at Kottayam ?
    1.Tea Board
    2.Rubber Board
    3.Tobacco Board
    4.Coffee Board
    5.None of these
    Answer – 2.Rubber Board
    Explanation :
    The Rubber Board is a statutory body constituted by the Government of India, under the Rubber Act 1947, for the overall development of the rubber industry in the country.It was located at Kottayam, Kerala

  8. The National Institute of Homeopathy located in which place ?
    1.Bengaluru
    2.Pune
    3.Kolkata
    4.Chennai
    5.None of these
    Answer – 3.Kolkata
    Explanation :
    National Institute of Homoeopathy (NIH) is an autonomous organisation under the Department of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy (AYUSH), Ministry of Health & Family Welfare, Govt. of India.It was located in Kolkata, WB.

  9. The Integral Coach factory is located in which state ?
    1.Tamil Nadu
    2.West Bengal
    3.Maharashtra
    4.Karnataka
    5.None of these
    Answer – 1.Tamil Nadu
    Explanation :
    The Integral Coach Factory (ICF) was Started in 1952. It is a factory for rail coaches located in Perambur, a suburb near Chennai, India.

  10. Which of the following is located at Kapurthala ?
    1.Chittanrajan Locomotive work
    2.Rail Wheel Factory
    3.Diesel Locomotive Work
    4.Rail Coach Factory
    5.None of these
    Answer – 4.Rail Coach Factory
    Explanation :
    Rail Coach Factory at Kapurthala in the Indian state of the Punjab is located on the Jalandhar-Firozpur line.