Current Affairs PDF Sales

GK Questions: National Organizations – Set 3

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(National Organizations) !!!

  1. National Geographical Research Institute located in …………….
    1.Hyderabad
    2.Lucknow
    3.Panaji
    4.Pilani
    5.None of these
    Answer – 1.Hyderabad
    Explanation :
    The National Geophysical Research Institute (NGRI) is a geoscientific research organization established in 1961 under the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), India’s largest Research and Development organization.It was located in Hyderabad

  2. National Judicial Academy located in which of the following city ?
    1.Kolakata
    2.Pune
    3.Jamshedpur
    4.Bhopal
    5.None of these
    Answer – 4.Bhopal
    Explanation :
    National Judicial Academy is an Indian government-funded training institute primarily for Judicial Officers, working in the Supreme Court and the High Courts, during their service.

  3. ……………… is located in Bhubaneshwar
    1.High Altitude Research Laboratory
    2.Institute of Life Science
    3.Raman Research Institute
    4.Space Commission
    5.None of these
    Answer – 2.Institute of Life Science
    Explanation :
    Institute of Life Sciences is an autonomous institute of higher education for research and education in life sciences in Bhubaneswar, Odisha. It was established by the Government of Odisha in 1989.

  4. Indira Gandhi Rashtriya Uran Akademi is located in which state ?
    1.Rajasthan
    2.Andhra Pradesh
    3.Uttar Pradesh
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 3.Uttar Pradesh
    Explanation :
    Indira Gandhi Rashtriya Uran Akademi is a pilot training institute located at Fursatganj Airport Raebareli, in Raebareli district of Uttar Pradesh, India. Established in 1985, it was the first such institute in India.

  5. …………..………………. is located in Mumbai
    1.Space Application Centre
    2.IREL
    3.Uranium Corporation of India Ltd
    4.Atomic Energy Commission
    5.None of these
    Answer – 4.Atomic Energy Commission
    Explanation :
    The Atomic Energy Commission is the governing body of the Department of Atomic Energy (DAE), Government of India. The DAE is under the direct charge of the Prime Minister.It was located in Mumbai

  6. Indian Statistical Institute is located in ………………..
    1.New Delhi
    2.Mumbai
    3.Kolkata
    4.Jodhpur
    5.None of these
    Answer – 3.Kolkata
    Explanation :
    Indian Statistical Institute is an academic institute of national importance as recognised by a 1959 act of the Indian parliament. It grew out of the Statistical Laboratory set up by Prasanta Chandra Mahalanobis in Presidency College, Kolkata.

  7. Which of the following is located in Dehradun ?
    1.Wildlife Institute of India
    2.National Institute of Hydrology
    3.Indian Institute of Soil Science
    4.Indian Institute of Foreign Trade
    5.None of these
    Answer – 1.Wildlife Institute of India
    Explanation :
    Indian Statistical Institute is an academic institute of national importance as recognised by a 1959 act of the Indian parliament. The institute is based in Dehradun, India

  8. The Spices Board located in …………………..
    1.Surat
    2.Kochin
    3.Mumbai
    4.New Delhi
    5.None of these
    Answer – 2.Kochin
    Explanation :
    The Spices Board is the Indian government regulatory and promotion agency for Indian spices. The board is headquartered in Kochi

  9. The National Institute of Naturopathy located in which city ?
    1.Chennai
    2.Jaipur
    3.Kolkata
    4.Pune
    5.None of these
    Answer – 4.Pune
    Explanation :
    National Institute of Naturopathy (NIN), Pune is an autonomous body under Ministry of AYUSH, Government of India, located at a historical place called  “Bapu Bhavan”  in Pune

  10. Which is located in  Muthoraj ?
    1.Institute of Physically Handicapped
    2.Tata Institute of Fundamental Research
    3.Radio Astronomy Centre
    4.ISRO
    5.None of these
    Answer – 2.Tata Institute of Fundamental Research
    Explanation :
    The Ooty Radio Telescope is located in Muthorai near Ootacamund, south India. It is part of the National Centre for Radio Astrophysics of the well known Tata Institute of Fundamental Research