Home Gk Questions GK Questions: Indian History – Set 21

GK Questions: Indian History – Set 21

0
GK Questions: Indian History – Set 21

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian History) !!!

  1. ……………….. is the oldest dynasty
    1.Gupta
    2.Haryanka
    3.Nanda
    4.Mauryan
    5.None of these
    Answer – 2.Haryanka
    Explanation :
    The Haryanka dynasty was the second ruling dynasty of Magadha, an ancient kingdom in India, which succeeded the Barhadratha dynasty.

  2. ………………… is regarded as the greatest law giver of ancient India ?
    1.Megasthenes
    2.Dhruv
    3.Manu
    4.Damayanti
    5.None of these
    Answer – 3.Manu
    Explanation :
    Manu is regarded as the greatest law giver of ancient India

  3. The Red Fort at Delhi was built by ……………………..
    1.Humayun
    2.Shah Jahan
    3.Akbar
    4.Jahangir
    5.None of these
    Answer –2.Shahjahan
    Explanation :
    The Red Fort is a great historical monument in the India. It is located in the centre of Delhi (New Delhi). It was constructed by the Mughal emperor, Shah Jahan.

  4. …………… was the court language of Mughals.
    1.Persian
    2.Urdu
    3.Sanskrit
    4.Hindi
    5.None of these
    Answer – 1.Persian
    Explanation :
    Persian is the official and court language of Mughals.

  5. During whose reign was Moti Masjid built at Agra?
    1.Shivaji
    2.Shaha Jahan
    3.Jahangir
    4.Akbar
    5.None of these
    Answer – 2.Shaha Jahan
    Explanation :
    The Moti Masjid in Agra was built by Shah Jahan. During the rule of Shah Jahan the Mughal emperor, numerous architectural wonders were built.

  6. Sufi sect originated from
    1.Islam
    2.Hinduism
    3.Christianity
    4.Jainism
    5.None of these
    Answer – 1.Islam
    Explanation :
    Sufism is a Muslim movement whose followers seek to find divine truth and love through direct encounters with God. Sufism arose from within Islam in the 8th-9th centuries C.E. as an ascetic movement.

  7. Which of these Mauryan kings embraced Jainism ?
    1.Devagupta
    2.Ramagupta
    3.Samudragupta
    4.Chandragupta
    5.None of these
    Answer – 4.Chandragupta
    Explanation :
    Chandragupta embraced Jain religion. Chandragupta Maurya was the founder of the Maurya Empire and the first emperor to unify most of Greater India into one state.

  8. Harishena was the court poet of ………………………..
    1.Samudragupta
    2.Chandragupta I
    3.Mahendradutya
    4.Chandragupta II
    5.None of these
    Answer – 1.Samudragupta
    Explanation :
    Harisena, also Harishena or Hirisena, was a 4th-century Sanskrit poet, panegyrist, and government minister. He was an important figure in the court of Gupta Emperor Samudragupta

  9. Prophet Mohammad was born in which year ?
    1.570 AD
    2.620 AD
    3.460 AD
    4.550 AD
    5.None of these
    Answer –
    1.570 AD
    Explanation :
    Prophet Muhammad was born in 570 CE in Makkah (Bakka, Baca, Mecca). His father name is Abdullah

  10. Which of the following is the oldest Veda ?
    1.Yajur Veda
    2.Rig Veda
    3.Sama Veda
    4.Atharva Veda
    5.None of these
    Answer – 2.Rig Veda
    Explanation :
    The Rig Veda is the oldest of the Vedas. All the other Vedas are based upon it and consist to a large degree of various hymns from it





error: Alert: Content is protected !!