Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian History – Set 18

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian History) !!!

  1. …………..was the first Muslim ruler of Delhi
    1.Ala-ud-din Khilji
    2.Sajahan
    3.Qutab-ud-din Aibek
    4.Akbar
    5.None of these
    Answer – 3. Qutab-ud-din Aibek
    Explanation :
    Qutb-ud-din Aibak was a ruler of the Mameluke dynasty of the Delhi Sultanate. He was the first muslim ruler of Delhi

  2. Which of these Rajput princesses did Akbar marry?
    1.Lakshmi Bai
    2.Tara Bai
    3.Jadan Bai
    4.Jodha Bai
    5.None of these
    Answer – 4.Jodha Bai
    Explanation :
    Mariam-uz-Zamani Begum a title bestowed to Heer Kunwari alias Hira Kunwari alias Harka Bai, (1 October 1542 – 19 May 1623) was an Empress of the Mughal Empire. She was the first Chief Rajput wife of Emperor Akbar

  3. The guerilla warfare was pioneered by
    1.Shivaji
    2.Rajaram Chhatrapati
    3.Shahaji
    4.Akbar
    5.None of these
    Answer – 1. Shivaji
    Explanation :
    The guerilla warfare was pioneered by Shivaji. Guerrilla warfare is a form of irregular warfare in which a small group of combatants

  4. ‘Humayun-nama’ was written by
    1.Hamida Banu
    2.Gulbadan begam
    3.Dildar Begum
    4.Gulrang Begum
    5.None of these
    Answer – 2. Gulbadan begam
    Explanation :
    Gulbadan Begum took the challenge and produced a document titled Ahwal Humayun Padshah Jamah Kardom Gulbadan Begum bint Babur Padshah amma Akbar Padshah. It came to be known as Humayun-nama

  5. Who were the first Europeans to trade with India?
    1.Portuguese
    2.French
    3.Dutch
    4.British
    5.None of these
    Answer – 1.Portuguese
    Explanation :
    The Portuguese sailed to India more for saving “heathen” souls than for profiting from spice trade.

  6. Who was the British Prime Minister at the time of the Revolt of 1857 ?
    1.David Lloyd George
    2.Stanley Baldwin
    3.Palmerston
    4.William Pitt
    5.None of these
    Answer –
    Explanation :
    Lord Palmerston was the British Prime Minister at the time of the Revolt of 1857

  7. The Morley-Minto Reforms passed in which year ?
    1.1910
    2.1908
    3.1909
    4.1907
    5.None of these
    Answer -3.1909
    Explanation :
    The Indian Councils Act 1909 commonly known as the Morley-Minto Reforms , was an Act of the Parliament of the United Kingdom that brought about a limited increase in the involvement of Indians in the governance of British India.

  8. Who founded the Atmiya Sabha in Kolkata ?
    1.Bal Gangadhar Tilak
    2.Dwaraka Nath Tagore
    3.Lala Lajpat Rai
    4.Ram Mohan Roy
    5.None of these
    Answer – 4.Ram mohan Roy
    Explanation :
    Atmiya Sabha was a philosophical discussion circle in India. The association was started by Ram Mohan Roy in 1815 in Kolkata (then Calcutta).

  9. ……………… was the first Indian to have been elected to the British Parliament
    1.Dada Bhai Naoroji
    2.Lala Lajpat Rai
    3.Mahatma Gandhi
    4.Priti Patel
    5.None of these
    Answer – 1.Dada Bhai Naoroji
    Explanation :
    At the end of 1886,Dada Bhai Naoroji got elected to the British Parliament (first Asian to be elected), in spite of being insulted by the Prime Minister, Lord Salisbury who called him “a Black Man”.

  10. Bihar attain the status of a separate state in ………………..
    1.1936
    2.1939
    3.1932
    4.1940
    5.None of these
    Answer – 1.1936
    Explanation :
    On 1 Apr 1912 both Bihar and Orissa division were separated from the Bengal Presidency as Bihar and Orissa Province. On 1 Apr 1936 Bihar and Orissa became separate provinces.