Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Geography(Power Plants) – Set 3

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian Geography(Hydroelectric Power Plants) !!!

  1. Prakasam Barrage Hydopower plant lconstructed on which river ?
    1.Damodar River
    2.Chenab River
    3.Manjira River
    4.Krishna River
    5.None of these
    Answer – 4.Krishna River
    Explanation :
    The structure of the Prakasam Barrage stretches 1223.5 m across the Krishna River connecting Krishna and Guntur districts. The barrage serves also as a road bridge and spans over a lake. The three canals associated with the barrage run through the city of Vijayawada crossing it and giving it a Venetian appearance.

  2. Dumkhar Hydroelectric Dam is located in which state ?
    1.J & K
    2.Himachal Pradesh
    3.Karnataka
    4.Jharkhand
    5.None of these
    Answer – 1.J & K
    Explanation :
    Dumkhar Dam is proposed 45 MW run of the river power project on the Indus river in the Leh district of Jammu and Kashmir.

  3. ………………Dam is constructed on the Sabarmati river for power generation
    1.Srisailam Dam
    2.Maithon Dam
    3.Bhakra Nangal Dam
    4.Dharoi Dam
    5.None of these
    Answer – 4.Dharoi Dam
    Explanation :
    Dharoi Dam is a gravity dam on the Sabarmati river near Dharoi, Mehsana district of northern Gujarat in India. Constructed in 1978, the dam is meant for irrigation, power generation and flood control

  4. Panchet Dam which is constructed on the Damodar river to produce electricity is located in which state ?
    1.Odisha
    2.Tamilnadu
    3.Jharkhand
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 3.Jharkhand
    Explanation :
    Panchet Dam was the last of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. It was constructed across the Damodar River at Panchet in Dhanbad district in the Indian state of Jharkhand, and opened in 1959.

  5. Bhakra Nangal is a joint project of ………………. Indian states
    1.Three
    2.Four
    3.Two
    4.Five
    5.None of these
    Answer – 1.Three
    Explanation :
    Three – Haryana, Punjab, Rajasthan
    It is the largest and the most important multipurpose project named after the two dams built at Bhakra and Nangal on the Satluj River.It is a joint venture of the Punjab, Haryana and Rajasthan states designed to harness the precious water of the Satluj for the benefit of the concerned states.

  6. Which barrage on the river Ganga is the longest Barrage in the world and has recently been entered into the Guinness Book of World Records ?
    1.Naraj barrage
    2.Jaldhaka Barrage
    3 .Farakka Barrage
    4.Durgapur Barrage
    5.None of these
    Answer – 3.Farakka Barrage
    Explanation :
    Farakka Barrage is a barrage across the Ganges River, located in the Indian state of West Bengal, roughly 16.5 kilometres from the border with Bangladesh near Chapai Nawabganj District.

  7. Baglihar Dam is built across which river ?
    1.Jhelum
    2.Sutlej
    3.Chenab
    4.Krishna
    5.None of these
    Answer – 3.Chenab
    Explanation :
    Baglihar Dam, also known as Baglihar Hydroelectric Power Project, in Jammu & Kashmir is built across chenab

  8. Sardar Sarovar Dam is built across the Narmada river located in ……………………..
    1.Odisha
    2.Karnataka
    3.Maharashtra
    4.Gujarat
    5.Rajasthan
    Answer – 4.Gujarat
    Explanation :
    The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada river  near  Navagam,  Gujarat  in India. It is the largest dam and part of the Narmada Valley Project, a large hydraulic engineering project involving the construction of a series of large irrigation and hydroelectric  multi-purpose dams on the Narmada river. The project took form in 1979 as part of a development scheme to increase irrigation and produce hydroelectricity.

  9. Rihar dam is located on the border of ………………….. and …………………
    1.Andhra Pradesh and Kerala
    2.Maharashtra and Andhra Pradesh
    3.Madhya Pradesh and Uttar Pradesh
    4.Uttara Pradesh and Maharashtra
    5.None of these
    Answer – 3.Madhya Pradesh and Uttar Pradesh
    Explanation :
    Rihand Dam is a concrete gravity dam located at Pipri in Sonbhadra District in Uttar Pradesh, India. Its reservoir area is on the border of Madhya pradesh and Uttar Pradesh. This reservoir is known as Govind Ballabh Pant Sagar. It is on the Rihand River which is the tributary of the Son River.

  10. The Nathpa  Jhakri Dam is constructed on the ………………….. river in Himachal Pradesh
    1.Vaigai River
    2.Son River
    3.Betwa River
    4.Satluj River
    5.None of these
    Answer – 4.Satluj River
    Explanation :
    The Nathpa Jhakri Dam is a concrete gravity dam on the Satluj River in Himachal Pradesh, India. The primary purpose of the dam is hydroelectric power production and it supplies a 1,500 megawatts underground power station with water.