Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy(Rural Development Programmes) – Set 42

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!! 

  1. National Disaster Response Fund maintained by which ministry ?
    1.Ministry of Urban Development
    2.Ministry of Finance
    3.Ministry of Home Affairs
    4.Ministry of Rural Development
    5.None of these
    Answer – 3.Ministry of Home Affairs
    Explanation :
    National Disaster Response Fund operated by Ministry of Home affairs. NDRF was constituted under the Disaster Management Act, 2005.

  2. Currency depreciation is the _____________________
    1.Gain of value of a foreign’s currency
    2.Loss of value of a country’s currency
    3.Gain of value of a country’s currency
    4.Loss of value of a foreign’s currency
    5.None of these
    Answer – 2.Loss of value of a country’s currency
    Explanation :
    Currency depreciation is the loss of value of a country’s currency with respect to one or more foreign reference currencies, typically in a floating exchange rate system. It is most often used for the unofficial decrease

  3. The Public Distribution System (PDS) is operated under the responsibility of _______________
    1.State
    2.Central
    3.Both State & Central
    4.Public Work Department
    5.None of these
    Answer – 3.Both State & Central
    Explanation :
    PDS is operated under the joint responsibility of the Central and the State Governments. The Central Government, through Food Corporation of India (FCI), has assumed the responsibility for procurement, storage, transportation and bulk allocation of food grains to the State Governments. The operational responsibility including allocation within State, identification of eligible families, issue of Ration Cards and supervision of the functioning of Fair Price Shops (FPSs) etc., rest with the State Governments.

  4. _______________ became the first fully-digital tribal colony in India
    1.Paniya
    2.Periya Mallahalli
    3.Angom
    4.Nedumkayam
    5.None of these
    Answer – 4.Nedumkayam
    Explanation :
    Nedumkayam colony in the Karulazhi panchayat, Nilambur, became the first fully-digital tribal colony in the country.

  5. Government has issued clarification on GAAR will come into effect from April 1, 2017. What is GAAR ?
    1.Group of Anti-Avoidance Rule
    2.General Anticeptic-Avoidance Rule
    3.General Anti-Avoidance Rule
    4.General Anti-Avoidance Regulations
    5.None of these
    Answer – 3.General Anti-Avoidance Rule
    Explanation :
    The Union Government on January 27, 2017 issued clarification on GAAR that General Anti-Avoidance (GAAR) Rule will come into effect from April 1, 2017. The General Anti-Avoidance Rules (GAAR) seeks to prevent companies from routing transactions through other countries to avoid taxes.

  6. The health assurance scheme Atal-Amrit Abhiyan was launched by which state government ?
    1.J & K
    2.Maharashtra
    3.Assam
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 3.Assam
    Explanation :
    Assam’ Chief Minister Sarbananda Sonowal has launched ‘Atal-Amrit Abhiyan has been launched on the occasion of the 92nd birthday of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.It is a Health Assurance Scheme initiatives which will provide a comprehensive coverage for six diseases and cover all individuals incapable families with annual income below Rs 5 lakh.

  7. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched Biju Sishu Surakshya Yojana for which disease ?
    1.Dengue
    2.TB
    3.AIDS
    4.Bird Flu
    5.None of these
    Answer – 3.AIDS
    Explanation :
    Odisha Chief Minister Naveen Patnaik today launched “Biju Sishu Surakshya Yojana” for care and protection of HIV positive orphan children in the state. 

  8. Lucky Grahak Yojana for _____________
    1.Consumers
    2.Merchants
    3.Businessman
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Consumers
    Explanation :
    NITI Aayog announces the launch of the schemes Lucky Grahak Yojana(consumers) and the Digi-Dhan  Vyapar Yojana(merchants) to give cash awards to consumers and merchants who utilize digital payment instruments for personal consumption expenditures.

  9. ZED stands for __________________________
    1.Zero Defect, Zero Effect
    2.Zero Effect, Defect
    3.Zero Effect, Zero Defect
    4.Zero Deficient, Zero Efficient
    5.None of these
    Answer – 1.Zero Defect, Zero Effect
    Explanation :
    Under the scheme, MSME sector is urged to make products with “Zero Defect” and “Zero Effect” on the environment, thus improving the brand image of the country.

  10. ZED Certification Scheme related to which sectors ?
    1.SME
    2.Agricultural Institutions
    3.Banking Institutions
    4.MSME
    5.None of these
    Answer – 4.MSME
    Explanation :
    ZED Certification Scheme covers all the MSME sectors belonging to manufacturing. ZED or Zero Defect, Zero Effect scheme is a new initiative launched by the Narendra Modi led NDA government. The scheme is for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) Sector to increase the quality of products matching global standards.