Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 37

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. National Maternity Benefit Scheme (NMBS) is launched by which ministry ?
    1.Ministry of Rural Development
    2.Ministry of Women and Child Development
    3.Ministry of Finance
    4.Ministry of Health and Family Welfare
    5.None of these
    Answer -2.Ministry of Women and Child Development
    Explanation :
    National Maternity Benefit Scheme (NMBS) is the scheme launched by Ministry of Women and Child Development of Government of India and is active in every state at state level. It is much more like Janani Suraksha Yojna, the difference lies in its benefits

  2. The letter D in NSDL stand for
    1.Deposit
    2.Depository
    3.Detailed
    4.Deserved
    5.None of these
    Answer – 2.Depository
    Explanation :
    National Securities Depository Limited (NSDL) is an Indian central securities depository based in Mumbai.It was established on 8 November 1996 as the first electronic securities depository in India

  3. ELSS is a type of ……………………………
    1.Maturity Fund
    2.Debt Fund
    3.Investment Fund
    4.Mutual Fund
    5.None of these
    Answer – 4.Mutual Fund
    Explanation :
    Equity Linked Savings Schemes(ELSS) is a type of diversified equity mutual fund (MF), which is qualified for tax exemption under section 80C of the Income Tax Act.

  4. Corporate Debt Restructuring (CDR) is a mechanism to
    1.Restructure the debt
    2.Reconstruct the debt
    3.Reallocate the debt
    4.Revise the debt
    5.None of these
    Answer – 1.Restructure the debt
    Explanation :
    Corporate Debt Restructuring (CDR) mechanism is a voluntary non statutory mechanism under which financial institutions and banks come together to restructure the debt of companies facing financial difficulties due to internal or external factors, in order to provide timely support to such companies

  5. What is the Maximum amount of income which is not chargeable to Income-tax in the hands of a resident senior citizen ?
    1.Rs.2,50,000
    2.Rs.3,00,000
    3.Rs.5,00,000
    4.Rs.1,50,000
    5.None of these
    Answer – 2.Rs.3,00,000
    Explanation :
    Maximum amount of income which is not chargeable to Income-tax in the hands of a resident senior citizen (who is at least 60 Years of age at any time during the previous year but less than 80 Years of age on the last day of the previous year) – Rs. 3,00,000

  6. An account is treated as ‘out of order’,when there are no credits continuously for how many days ?
    1.120
    2.60
    3.50
    4.90
    5.None of these
    Answer – 4.90
    Explanation :
    An out of order account is one in which the outstanding balance remains continuously in excess of the sanctioned limit/drawing power or the outstanding balance is less than the sanctioned limit/drawing power, but there are no credits continuously for 90 days as on the date of Balance Sheet

  7.  Which type of ATM  are owned and maintained by service provider ?
    1.Brown Label ATM
    2.Black Label ATM
    3.White Label ATM
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Brown Label ATM
    Explanation :
    Brown Label ATMs are owned and maintained by service provider whereas bank whose brand is used on ATM takes care of cash management and network connectivity.

  8. ATM  which are not connected with any ATM network is called as
    1.Offline ATM
    2.Online ATM
    3.Stand Alone ATM
    4.Onsite ATM
    5.None of these
    Answer – 3.Stand Alone ATM
    Explanation :
    Stand Alone ATMs are not connected with any ATM network- hence their transactions are restricted to the ATM’s branch and link branches only.

  9. White Label ATM is provided by  ……………….
    1.RBI
    2.NBFC
    3.NPCL
    4.GOI
    5.None of these
    Answer – 2.NBFC
    Explanation :
    Recently approval of 100% FDI for the White Label ATM is given. This is done by NBFC.

  10.  Which label ATM is provided for E-Commerce ?
    1.Green
    2.Pink
    3.Yellow
    4.Orange
    5.None of these
    Answer – 3.Yellow
    Explanation :
    Green Label ATM – Provided for Agricultural Transaction
    Orange Label ATM – Provided for Share Transactions
    Yellow Label ATM – provided for E-commerce
    PINK label ATM – women banking