Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 36

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. Varishtha Pension Bima Yojana is related to
    1.Scholarship
    2.Pension
    3.Loan
    4.Welfare Programme
    5.None of these
    Answer – 2.Pension
    Explanation :
    Varishtha Pension Bima Yojana is a one time premium retirement plan for senior citizens, with pension can start as immediately as next month. You can choose to get the pension any mode , either monthly, quarterly, half yearly or on a yearly basis.

  2. Employees’ Provident Fund Organisation is under which ministry ?
    1.Ministry of Rural Development
    2.Ministry of Labour and Employment
    3.Ministry of Finance
    4.Ministry of Culture
    5.None of these
    Answer – 2.Ministry of Labour and Employment
    Explanation :
    The EPFO is under the administrative control of Ministry of Labour and Employment, Government of India

  3. Recently which currency is added to IMF’s SDR basket ?
    1.Renminbi
    2.Yen
    3.Euro
    4.Dollar
    5.None of these
    Answer – 1.Renminbi
    Explanation :
    Effective October 1, the IMF is adding the Chinese renminbi (RMB) to the basket of currencies that make up the Special Drawing Right, or SDR.

  4. SDR is an international reserve asset created by
    1.ILO
    2.IMF
    3.World Bank
    4.New Development Bank
    5.None of these
    Answer – 2.IMF
    Explanation :
    SDR is an international reserve asset created by the IMF in 1969 to supplement its member countries’ official reserves

  5. The New Development Bank is associated with which international organization ?
    1.WTO
    2.World Bank
    3.UN
    4.BRICS
    5.None of these
    Answer – 4.BRICS
    Explanation :
    The New Development Bank, formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states.

  6. CASA ratio stands for
    1.Total Deposits and Withdraw ratio
    2.Saving and current account ratio.
    3.Current and savings account ratio.
    4.Total Profit
    5.None of these
    Answer – 3.Current and savings account ratio.
    Explanation :
    CASA ratio stands for current and savings account ratio. CASA ratio of a bank is the ratio of deposits in current and saving accounts to total deposits

  7. Which of the following introduced Paperless SIP(systematic investment plans) ?
    1.Bombay Stock Exchange
    2.National Stock Exchange
    3.Reserve Bank of India
    4.Life Insurance Corporation.
    5.None of these
    Answer – 1.Bombay Stock Exchange
    Explanation :
    Leading stock exchange BSE is introducing Paperless SIP(systematic investment plans) that would allow mutual fund investors to make transactions through various modes of payments

  8. First small-and medium enterprises (SME) Bank launched by …………
    1.RBI
    2.HDFC
    3.ICICI
    4.SBI
    5.None of these
    Answer – 2.HDFC
    Explanation :
    HDFC Bank Ltd launched the first SMe Bank, India’s first full-fledged digital banking service for small-and medium enterprises (SME)

  9. NUUP (National Unified NUUP Platform) is a USSD based mobile banking service from
    1.Ministry of Telecom
    2.RBI
    3.BSNL
    4.NPCI
    5.None of these
    Answer – 4.NPCI
    Explanation :
    NUUP (National Unified NUUP Platform) is a USSD based mobile banking service from NPCI that brings together all the Banks and Telecom Service Providers.

  10. What is CAGR ?
    1.Compound Annual Growth Rate
    2.Common Arrival Grade Rate
    3.Correspond Access Growth Ratio
    4.Consolidated Annual Growth Rate
    5.None of these
    Answer – 1.Compound Annual Growth Rate
    Explanation :
    The compound annual growth rate (CAGR) is a useful measure of growth over multiple time periods.