Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 32

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. Full form of ECGC is
    1.Export Card Guarantee Cooperation
    2.Export Credit Guarantee Corporation
    3.Export Credit Ground Commission
    4.Expert Credit Global Corporation
    5.None of these
    Answer – 2.Export Credit Guarantee Corporation
    Explanation :
    The ECGC Limited (Formerly Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd) is a company wholly owned by the Government of India based in Mumbai, Maharashtra.[1] It provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce.

  2. CIBIL is India’s first ……………………………….
    1.Credit Insurance Regulator
    2.Credit Insurance Bureau
    3.Credit Information Bureau
    4.Credit Information Company
    5.None of these
    Answer – 3.Credit Information Bureau
    Explanation :
    Credit Information Bureau (India) Limited (CIBIL), India’s first Credit Information Bureau, is an effort made by the Government of India and the Reserve Bank of India to improve the functionality and stability of the Indian financial system by containing non-performing assets (NPAs) while improving credit grantors’ portfolio quality.

  3. National Automated Clearing House (NACH) is replaced by
    1.ECS
    2.e-KYC
    3.NEFT
    4.RTGS
    5.None of these
    Answer – 1.ECS
    Explanation :
    From 1st May, 2016 NACH will replace ECS. You have to use NACH facility to give auto instruction of debit from your bank account. ECS (electronic clearing service) mandates used for doing Systematic Investment Plan (SIP) in Mutual Funds is being replaced by National Automated Clearing House (NACH) a new system of clearing.

  4. RBI does not transact the Business of which state government ?
    1.West Bengal
    2.Delhi
    3.Assam
    4.J & K
    5.None of these
    Answer – 4.J & K
    Explanation :
    RBI does not transact the Business of  Jammu & Kashmir according to the RBI Act 1934 as per section 21 Act.

  5. Full form of ECB is
    1.External Commercial Borrowing
    2.External Communication Bureau
    3.Excess Commercial Borrowing
    4.External Custom Borrowing
    5.None of these
    Answer – 1.External Commercial Borrowing
    Explanation :
    An external commercial borrowing(ECB) is an instrument used in India to facilitate the access to foreign money by Indian corporations and PSUs. ECBs include commercial bank loans, buyers’ credit, suppliers’ credit, securitised instruments such as floating rate notes and fixed rate bonds etc., credit from official export credit agencies and commercial borrowings from the private sector window of multilateral financial Institutions such as International Finance Corporation (Washington), ADB, AFIC, CDC, etc.

  6. Baristha Bunakar Sahayata Yojana was launched by
    1.Odisha government
    2.Karnataka government
    3.Tamil Nadu government
    4.Maharashtra government
    5.None of these
    Answer – 1.Odisha government
    Explanation :
    The Odisha Government had launched Baristha Bunakar Sahayata Yojana, a special assistance scheme for elderly weavers. The scheme was launched by Chief Minister Naveen Patnaik on the occasion of the second National Handlooms Day

  7. NRLM was launched by the Ministry of Rural Development (MoRD)in 2001.NRLM abbreviated as
    1.National Religion Livelihoods Mission
    2.National Rural Livelihoods Mission
    3.National Rural Livelihoods Ministry
    4.National Rural Live Mission
    5.None of these
    Answer – 2.National Rural Livelihoods Mission
    Explanation :
    National Rural Livelihoods Mission (NRLM)- Aajeevika was launched by the Ministry of Rural Development (MoRD), Government of India in June 2011.

  8. Gini coefficient is related to which of the following ?
    1.Education
    2.Employment
    3.Poverty
    4.Inequality
    5.None of these
    Answer – 4.Inequality
    Explanation :
    The most commonly used measure of income inequality is the Gini coefficient, which is measured on a scale of 0 to 1.

  9. DIPP is working under which ministry ?
    1.Ministry of Commerce and Industry
    2.Ministry of Home Affairs
    3.Ministry of Rural Development
    4.Ministry of Economy, Trade and Industry
    5.None of these
    Answer –1.Ministry of Commerce and
    Industry

    Explanation :
    Department of Industrial Policy & Promotion was established in the year 1995, and in the year 2000 Department of Industrial Development was merged with it. It is working under the Ministry of Commerce and Industry, Government of India.

  10. ……………… is the largest state of tank irrigation
    1.Andhra Pradesh
    2.Maharashtra
    3.Rajasthan
    4.Karnataka
    5.None of these
    Answer – 1.Andhra Pradesh
    Explanation :
    Tank irrigation is popular in the peninsular plateau area where Andhra Pradesh and Tamil Nadu are the leading states. Andhra Pradesh is the largest state of tank irrigation where 727 thousand hectares are irrigated by tanks.