Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 7

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. Gowri Habba festival is celebrated in which state ?
    1.Haryana
    2.Andhra Pradesh
    3.Tamil Nadu
    4.Karnataka
    5.2, 3 and 4
    Answer – 5.2, 3 and 4
    Explanation :
    Gowri Habba is a Hindu festival celebrated a day before Ganesh Chaturthi. It is a significant festival in parts of Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu.

  2. Arunachal Pradesh is related to ……………..
    1.Budhha Mahotsava
    2.Siang River festival
    3.Basant Panchami
    4.Mandi Shivaratri
    5.None of these
    Answer – 2.Siang River festival
    Explanation :
    The Siang River Festival is held to celebrate the communal harmony in Arunachal Pradesh.

  3. Gadd Baat festival celebrated in …………………
    1.Punjab
    2.Gujarat
    3.West Bengal
    4.J & K
    5.None of these
    Answer – 4.J & K
    Explanation :
    Gaad Baat (literally meaning ‘Fish and Rice’) is another festival for Kashmiri Pandits which focusses on the dependence of Kashmiri Pandit festivals on the sacrificial offerings. This ritual is basically for the Guardian of the House, locally called as Gar Divta, for which the sacrificial offering of fish is offered

  4. ……………………. Festival is celebrated in Jharkhand
    1.Jityya Bhaiya Dooj
    2.Mysore Dasara
    3.Dhrupad samaroh
    4.Chapchar Kut
    5.None of these
    Answer – 1.Jityya Bhaiya Dooj
    Explanation :
    Jitya Bhaiya Dooj one of the prominent festivals of Jharkhand is celebrated in the state of Jharkhand

  5. Chapchar Kut is celebrated in ……………………..
    1.Manipur
    2.Nagaland
    3.Mizoram
    4.Odisha
    5.None of these
    Answer – 3.Mizoram
    Explanation :
    Chapchar Kut is celebrated in Mizoram

  6. Which festival is celebrated in Odisha ?
    1.Dhanu Jatra
    2.Bathukamma
    3.Phool Dei
    4.Hilijatra
    5.None of these
    Answer – 1.Dhanu Chatra
    Explanation :
    Dhanu jatra or Dhanu yatra is an annual drama-based open air theatrical performance celebrated in Bargarh, Odisha. Spread across a 6km radius area around the Bargarh municipality, it is considered as world’s largest open air theater.

  7. Poush Mela is celebrated in which state ?
    1.Uttar Pradesh
    2.West Bengal
    3.Karnataka
    4.Uttarkhand
    5.None of these
    Answer – 2.West Bengal
    Explanation :
    Poush Mela is an annual fair and festival that takes place in Santiniketan, in Birbhum District in the Indian state of West Bengal, marking the harvest season. Commencing on the 7th day of the month of Poush, the fair officially lasts for three days.

  8. …………….. festival is celebrated in Gujarat
    1.Shayani Ekadashi
    2.Rengma Ngadah
    3.Kutch Mahotsava
    4.Raja praba
    5.None of these
    Answer – 3.Kutch Mahotsava
    Explanation :
    Rann Utsav is a celebration of life, festivities and culture of Kutch and Gujarat. It is a landmark bestowing grace and elegance

  9. Sammakka Saarakka Jaathara celebrated in …………………..
    1.West Bengal
    2.Telangana
    3.Andhra Pradesh
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 2.Telangana
    Explanation :
    Sammakka Saralamma Jatara or Medaram Jatara is a tribal festival of honouring the goddesses celebrated in the state of Telangana

  10. Bhadu related to
    1.Punjab
    2.Kerala
    3.Odisha
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 4.West Bengal
    Explanation :
    Bhadu is the social festival of South Bengal. The festival starts from the first day of Bhadro, the fifth month in Bengali Calendar and continues till the end of the month