Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Agriculture – Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. Which of the following is Non-food crops ?
    1.Forage crops
    2.Oil Seeds
    3.Fiber crops
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Food Crops : Food Grains Cereals & Millets + Pulses Fruits & Vegetables
    Non Food Crops:Oil seeds, Fiber crops and Forage crops

  2. ………………. is the science of mulberry cultivation for silk production
    1.Apiculture
    2.Horticulture
    3.Moriculture
    4.Agronomy
    5.None of these
    Answer – 3.Moriculture
    Explanation :
    Moriculture is the science of mulberry cultivation for silk production because silkworm rear on it.

  3.  Which type of soil are found in the Northern parts of Gujarat ?
    1.Red Soil
    2.Black Soil
    3.Arid Soil
    4.Alluvial Soil
    5.None of these
    Answer – 4.Alluvial Soil
    Explanation :
    Alluvial soils are formed mainly due to silt deposited by Indo-Gangetic-Brahmaputra rivers.Alluvial soils are found in the Narmada, Tapi valleys and Northern parts of Gujarat.

  4. The Black Soils are not found in which state of India ?
    1.Andhra Pradesh
    2.Tamil Nadu
    3.Maharshtra
    4.Gujarat
    5.Jharkahnad
    Answer – 5.Jharkahnad
    Explanation :
    Alluvial Soils are Spread over 46 lakh sq km (16.6 per cent of the total area) across Maharashtra, Madhya Pradesh, parts of Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh, Gujarat and Tamil Nadu.

  5. The Red soils are found in
    1.Kerala
    2.Haryana
    3.Rajsthan
    4.Odisha
    5.West Bengal
    Answer – 4.Odisha
    Explanation :
    Red soils cover almost the whole of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra and parts of Orissa.

  6.  Which type of soil is most suitable for cotton cultivation ?
    1.Black Soil
    2.Red Soil
    3.Alluvial Soil
    4.Laterite Soil
    5.None of these
    Answer – 1.Black Soil
    Explanation :
    Black soil is rich in chemical properties and very suitable for the growth of cotton, jowar, wheat, linseed, ground nut and gram.

  7. Which soil is not suitable for Agriculture ?
    1.Red Soil
    2.Laterite Soil
    3.Peaty Soil
    4.Mountain Soil
    5.None of these
    Answer – 2.Laterite Soil
    Explanation :
    Laterite soils are not suitable for Agriculture because they can’t retain moisture.

  8. The soil which is rich in Organic matter ?
    1.Arid Soil
    2.Forest Soil
    3.Peaty soil
    4.Yellow soil
    5.None of these
    Answer – 3.Peaty soil
    Explanation :
    Peaty soil – Large quantity of dead organic matter accumulates in these areas, and this gives a rich humus and organic content to the soil.

  9. AgRIS is an e-governance programme for Agriculture.In AgRIS ‘I’ denotes
    1.Industrial
    2.Information
    3.Integration
    4.Irrigation
    5.None of these
    Answer – 2.Information
    Explanation :
    The Agricultural Resources Information System (AgRIS) is an e-governance programme for fostering agricultural growth, poverty reduction and sustainable resource use in India at grassroots level by the Department of Agriculture and Cooperation (DAC)

  10. Which branch of agriculture is related with Silk ?
    1.Pisciculture
    2.Floriculture
    3.Sericulture
    4.Veticulture
    5.None of these
    Answer – 3.Sericulture
    Explanation :
    Sericulture is an agro-based industry. It involves rearing of silkworms for the production of raw silk.