Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. Edaphic is a nature of which of the following ?
    1.Soil
    2.Water
    3.Environment
    4.Weather
    5.None of these
    Answer – 1.Soil
    Explanation :
    Edaphic is a nature related to soil. Edaphic qualities may characterize the soil itself, including drainage, texture, or chemical properties such as soil pH.

  2. ‘Prabhat’-an extra early variety of which crop ?
    1.Sugercane
    2.Rice
    3.Maize
    4.Gram
    5.None of these
    Answer – 4.Gram
    Explanation :
    ‘Prabhat’-an extra early variety of Red Gram. . Prabhat, which arose as segregant from variety T-21, matures in 110 to 115 days. The plant type is determinate, bunchy, flat-topped.

  3. In India, Watermelon crop grown in which season?
    1.Kharif
    2.Rabi
    3.Zaid
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.Zaid
    Explanation :
    In the Indian sub-continent, the crops grown on irrigated lands which do not have to wait for monsoons, in the short duration between Rabi and Kharif crop season, mainly from March to June, are called Zaid crops. Ex:  Watermelon, Bitter gourd.

  4. _________________  is a typical characteristics of Commercial grain farming
    1.Polyculture
    2.Monoculture
    3.Polyvariely
    4.Agriculture
    5.None of these
    Answer – 2.Monoculture
    Explanation :
    Monoculture is the agricultural practice of producing or growing a single crop, plant, or livestock species, variety, or breed in a field or farming system at a time. Monoculture is widely used in both industrial farming and organic farming and has allowed increased efficiency in planting and harvest.

  5. Which micronutrient is essential for plant growth ?
    1.Oxygen
    2.Nitrogen
    3.Boron
    4.Carbon
    5.None of these
    Answer – 3.Boron
    Explanation :
    Boron is an essential micronutrient which means it is essential for plant growth and development, but is required in very small quantities

  6. Curing is the process of removing _____________ from tobacco
    1.Moisture
    2.Bacteria
    3.Nitrogen
    4.Nutrients
    5.None of these
    Answer – 1.Moisture
    Explanation :
    Removal of moisture from tobacco leaves without affecting its aroma, colour and texture is called curing in tobacco.

  7. Potatoes will often go green color due to ___________________________
    1.Decrease of disease resistance
    2.Increase of disease resistance
    3.Accumulation of dead skin cells
    4.Formation of Chlorophyll
    5.None of these
    Answer – 4.Formation of Chlorophyll
    Explanation :
    Potatoes will often go green when they’re not stored properly and they’re exposed to light. This is due to formation of chlorophyll (which is found in all green plants).

  8. Minimum Support Price (MSP) is fixed by which of the following ?
    1.Commission of Agriculture
    2.Ministry of Finance
    3.Ministry of Agriculture
    4.Government of India
    5.None of these
    Answer – 4.Government of India
    Explanation :
    Minimum Support Price (MSP) is a form of market intervention by the Government of India to insure agricultural producers against any sharp fall in farm prices. The minimum support prices are announced by the Government of India at the beginning of the sowing season for certain crops on the basis of the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP).

  9. _______________formulations are applied as suspensions after dispersion in water
    1.Wettable powder
    2.Water paste
    3.Wettable point
    4.Wettable paste
    5.None of these
    Answer – 1.Wettable powder
    Explanation :
    A wettable powder is an insecticide or other pesticide formulation consisting of the active ingredient in a finely ground state combined with wetting agents and sometimes bulking agents.

  10. Which is an example of Sorosis ?
    1.Apple
    2.Grapes
    3.Pineapple
    4.Banana
    5.None of these
    Answer – 3.Pineapple
    Explanation :
    Sorosis, a botanical term for any plant that produces clusters of flowers out of which grows a single, compound fruit, like a pineapple.