Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Indian Agriculture Set 14

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. Which of the following is the unit of Soil Erosion ?
    1.Kg/sq.m
    2.Kg/ml
    3.KN/m
    4.lbf/ft3
    5.None of these
    Answer – 1.Kg/sq.m
    Explanation :
    Soil Erosion is measured as mass /unit area – tonne/ha or Kg/sq.m

  2. Hjulström diagram used to determine ______________
    1.Consistency
    2.Resistivity
    3.Erosivity
    4.Erodibility
    5.None of these
    Answer – 4.Erodibility
    Explanation :
    Erodability (or erodibility) is the inherent yielding or nonresistance of soils and rocks to erosion. A high erodability implies that the same amount of work exerted by the erosion processes leads to a larger removal of material. The first studies on the erodibility of materials were done by Hjulström in canals

  3. _______________is a piece of sloped plane that has been cut into a series of successively receding flat surfaces
    1.Grassland
    2.Landscaping
    3.Terracing
    4.Gardening
    5.None of these
    Answer – 3.Terracing
    Explanation :
    In agriculture, a terrace is a piece of sloped plane that has been cut into a series of successively receding flat surfaces or platforms, which resemble steps, for the purposes of more effective farming . This type of landscaping, therefore, is called terracing.

  4. The water that held tightly on the surface of soil colloidal particle is known as _________
    1.Chemically Combine Water
    2.Capillary Water
    3.Gravitational Water
    4.Hygroscopic Water
    5.None of these
    Answer – 4.Hygroscopic Water
    Explanation :
    Hygroscopic Water – Water absorbed from the atmosphere and held very tightly by the soil particles, so that it is unavailable to plants in amounts sufficient for them to survive.

  5. Which of the following effect is used in agriculture to supply heat for evaporation ?
    1.Doppler effect
    2.Blocking effect
    3.Clothesline effect
    4.Oasis effect
    5.None of these
    Answer – 4.Oasis effect
    Explanation :
    Oasis effect is the exchange of heat whereby air over crop is cooled to supply heat for evaporation.

  6. ____________  is the slow flow of a liquid through something.
    1.Seeblow
    2.Seepage
    3.Seehole
    4.Percolation
    5.None of these
    Answer – 2.Seepage
    Explanation :
    Seepage is the water escaped through the soil under gravitational forces.

  7. Central Minikit Testing Programme on Fodder Crops administered by
    1.Ministry of Health and Family Welfare
    2.Ministry of Rural Development
    3.Ministry of Agriculture
    4.Ministry of Science & Technology
    5.None of these
    Answer – 3.Ministry of Agriculture
    Explanation :
    The main objective of the scheme is to popularize the latest improved fodder varieties amongst the farmers for fodder/fodder seed production in order to bridge the gap between demand and supply of the fodder. Implementing Agency: Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries, Ministry of Agriculture.

  8. Small Farmers Development Agency (SFDA) was established by the recommendation of which committee ?
    1.Sachar Committee
    2.All-India Rural Credit Review Committee
    3.Parliamentary Committee on Agriculture
    4.Business Advisory Committee
    5.None of these
    Answer – 2.All-India Rural Credit Review Committee
    Explanation :
    In 1969, All-India Rural Credit Review Committee headed by B. Venkatappiah. This committee recommended establishment of Small Farmers Development Agency (SFDA)

  9. _____________ is the study of periodic plant and animal life cycle events
    1.Parasitology
    2.Ornithology
    3.Phenology
    4.Nematology
    5.None of these
    Answer – 3.Phenology
    Explanation :
    Phenology is the study of periodic plant and animal life cycle events and how these are influenced by seasonal and interannual variations in climate, as well as habitat factors (such as elevation).

  10. PWP mean _______________
    1.Permanent Wilting Point
    2.Premature Weak Point
    3.Permanent Wet Process
    4.Process Wilting Point
    5.None of these
    Answer – 1.Permanent Wilting Point
    Explanation :
    Permanent Wilting Point (PWP) or wilting point (WP) is defined as the minimal point of soil moisture the plant requires not to wilt.