Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Indian Agriculture Set 12

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. Who among the following led the Bhoodan and Gramdan movements ?
    1.Dr. R. Pankaja Reddy
    2.M.V.Rao
    3.M.S .Swaminathan
    4.Vinod Bhave
    5.None of these
    Answer – 4.Vinod Bhave
    Explanation :
    The Bhoodan and Gramdan movements led by Vinoba Bhave attempted to bring about a “non-violent revolution” in India’s land reforms programme.

  2. The Bhoodan movement was started in the year __________
    1.1951
    2.1962
    3.1976
    4.1967
    5.None of these
    Answer – 1.1951
    Explanation :
    The Bhoodan was started in 1951. The movement received widespread political patronage. Several state government passed laws by aimed at Gramdan and Bhoodan. The movement reached their peak around 1969. This is also known as the Blood-less Revolution.

  3. The headquarters of National Biodiversity Board located in which city ?
    1.Chennai
    2.Pune
    3.New Delhi
    4.Mumbai
    5.None of these
    Answer – 3.New Delhi
    Explanation :
    National Biodiversity Board located in New Delhi

  4. ARIS stands for _________________________
    1.Agriculture Research Intention Strategy
    2.Agriculture Research Information Service
    3.Agriculture Research Information System
    4.Agriculture Regional Informative Series
    5.None of these
    Answer – 3.Agriculture Research Information System
    Explanation :
    The Agriculture Research Information System (ARIS) has been established in the University in 1996 with assistance from ICAR, New Delhi.

  5. Which of the following is National Agriculture Market portal ?
    1.NAM.in
    2.eNAM
    3.eAGR
    4.NAM.com
    5.None of these
    Answer – 2.eNAM
    Explanation :
    Prime Minister Narendra Modi launched National Agriculture Market portal eNAM to connect e-mandis in several States.

  6. Agriculture marketing is administered by which of the following ?
    1.State Government
    2.Cental Govwrnment
    3.APMC
    4.Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
    5.None of these
    Answer – 1.State Government
    Explanation :
    Agriculture marketing is administered by the States as per their agri-marketing regulations, under which, the State is divided into several market areas, each of which is administered by a separate Agricultural Produce Marketing Committee (APMC) which imposes its own marketing regulation (including fees).

  7. India Vision 2020 document was prepared under the chairmanship of
    1.Arun Jaitley
    2.M.S.Viswanathan
    3.A. P. J. Abdul Kalam
    4.Manmohan Singh
    5.None of these
    Answer – 3.A. P. J. Abdul Kalam
    Explanation :
    India Vision 2020 was initially a document prepared by the Technology Information, Forecasting and Assessment Council (TIFAC) of India’s Department of Science and Technology under the chairmanship of A. P. J. Abdul Kalam and a team of 500 experts

  8. National Policy on Farmers was introduced in the year
    1.2005
    2.2004
    3.2007
    4.2008
    5.None of these
    Answer – 3.2007
    Explanation :
    National Policy on Farmers, 2007 policy implemented by govt with the aim to improve economic viability of farming and increase net income of farmers.

  9. The Central Institute for Subtropical Horticulture (CISH) is located in which state ?
    1.Uttar Pradesh
    2.Karnataka
    3.Madhya Pradesh
    4.Tamil Nadu
    5.None of these
    Answer – 1.Uttar Pradesh
    Explanation :
    The Central Institute for Subtropical Horticulture (CISH) was started as Central Mango Research Station on September 4, 1972 under the aegis of the Indian Institute of Horticultural Research, Bangalore. Now it is headquartered in Lucknow, Uttarpradesh.

  10. The Regional Soil Correlation Centre is located in which city ?
    1.Kolkaa
    2.Delhi
    3.Bangalore
    4.Udapur
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    The Government of India established All India Soil Survey Organisation in 1956 with the Headquarters at the Indian Agricultural Research Institute with five Regional Soil Correlation Centres at Bangalore, Delhi, Kolkata, Jorhat and Udaipur.