Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!

  1. The Ideal gas equation is
    1.PV = nRT
    2.PV = R/T
    3.PV = RT
    4.PT = VR
    5.None of these
    Answer – 1.PV = nRT
    Explanation :
    The ideal gas equation  is PV=nRT

  2. The specific heat of water is
    1.1
    2.1.5
    3.2
    4.0.5
    5.None of these
    Answer – 1.1
    Explanation :
    The specific heat of water is 1 calorie/gram °C = 4.186 joule/gram °C which is higher than any other common substance.

  3. According to Kelvin-Planck statement, which of the following is true ?
    1.Conversion of work into heat
    2.Conversion of heat into energy
    3.Conversion of energy into work
    4.Conversion of heat into work
    5.None of these
    Answer – 4.Conversion of heat into work
    Explanation :
    The Kelvin–Planck statement  of the second law of thermodynamics states that it is impossible to devise a cyclically operating device, the sole effect of which is to absorb energy in the form of heat from a single thermal reservoir and to deliver an equivalent amount of work

  4. Heat transfer from a colder body to a hotter body, where both have finite thermal capacity.This is according to
    1.Kelvin statement
    2.Ohm Statement
    3.Clausius statement
    4.Coloumb Statement
    5.None of these
    Answer – 3.Clausius statement
    Explanation :
    Clausius statement to rule out heat transfer from a colder body to a hotter body, where both have finite thermal capacity.

  5. Cavitation is the formation of vapour cavities in a
    1.Acid
    2.Gas
    3.Soild
    4.Liquid
    5.None of these
    Answer – 4.Liquid
    Explanation :
    Cavitation is the formation of vapour cavities in a liquid – i.e. small liquid-free zonesthat are the consequence of forces acting upon the liquid.

  6. Reynolds number is related to
    1.Pressure
    2.Velocity
    3.Viscosity
    4.Density
    5.None of these
    Answer – 2.Velocity
    Explantion :
    The Reynolds number is an experimental number used in fluid flow to predict the flow velocity at which turbulence will occur

  7. Which of the following is true ?
    1.It depends upon atmosphere
    2.Hot air is less dense than cool air
    3.Hot air balloon not rises
    4.Hot air is more dense than cool air
    5.None of these
    Answer – 2.Hot air is less dense than cool air
    Explanation :
    The hot air balloon rises because hot air is less dense than cool air; the heated air causes the balloon to rise simply because it is lighter than an equal volume of cold air.

  8. The ground state binding energy of positronium is half of that of
    1.Hydrogen
    2.Oxygen
    3.Nitrogen
    4.Helium
    5.None of these
    Answer – 1.Hydrogen
    Explanation :
    Positronium (Ps) is a system consisting of an electron and its anti-particle.The ground state binding energy of positronium is half of that of Hydrogen.

  9. One Dyne is equal to
    1.10−4N
    2.10−5N
    3.10−2N
    4.10−1N
    5.None of these
    Answer – 2. 10−5 N
    Explanation :
    One dyne is equal to 10−5 N or to 10 nsn (nanosthenes) in the old metre–tonne–second system of units.

  10. ……………. is the ratio of the flow inertia to the external field
    1.Reynold Number
    2.Boltzmann Constant
    3.Avogadro Number
    4.Froude Number
    5.None of these
    Answer – 4.Froude Number
    Explanation :
    Froude number (Fr) is a dimensionless number defined as the ratio of the flow inertia to the external field