Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : August 11 2016

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs August 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs August 11 2016

  1. The Daughter’s Day is being celebrated on which date to celebrate daughters, daughters-in-law and granddaughters?
    A.August 11th
    B.August 12th
    C.August 13th
    D.August 14th
    Answer –  A.August 11th
    Explanation :
    Women and Child Development Minister Maneka Gandhi has launched a week long campaign on social media to celebrate daughters, daughters-in-law and granddaughters this week to mark the Daughter’s Day on 11th August 2016.

  2. Veteran Tamil and Telugu Actress has passed away due to blood cancer in Chennai at the age of 63 year old. Who is she?
    A.Vidhya Lakhsmi
    B.Jyothi Lakshmi
    C.Muthu Lakshmi
    D.Bakkiya Lakshmi
    Answer –  B.Jyothi Lakshmi
    Explanation :
    Veteran Tamil and Telugu actress Jyothi Lakshmi passed away after had long battle with blood cancer at a hospital in Chennai. She was 63 year old.

  3. World No. 1 Mixed Doubles pair Sania Mirza and Martina Hingis have mutually agreed to end their partnership for what reason?
    A.Poor Performance
    B.Sania got alternate player
    C.Due to end of agreement
    D.Martina Hingis retired from playing
    Answer –  A.Poor Performance
    Explanation :
    World No. 1 Mixed Doubles pair Sania Mirza and Martina Hingis have mutually agreed to end their partnership after the pair showed poor performances in recent times.

  4. Which Wildlife Sanctuary has been surveyed by Koodu and informed that missing of reptiles have been spotted earlier?
    A.Bandipur National Park
    B.Krishna Wildlife Sanctuary
    C.Chinnar Wildlife Sanctuary
    D.Cauvery Wildlife Sanctuary
    Answer –  C.Chinnar Wildlife Sanctuary
    Explanation :
    During the first phase of a first of its kind reptile-amphibian survey carried there from August 5 to 8, Sixteen frog species and three snake species, which have not been spotted in the Chinnar Wildlife Sanctuary earlier, have been spotted.

  5. Millionlights in partnership with DEN Manoranjan Satellite initiated first Indian TV Channel focused on higher education and skill development in which city?
    A.Kochi
    B.Dehradun
    C.Ladakh
    D.Pune
    Answer –  D.Pune
    Explanation :
    Educational Service provider Millionlights in partnership with DEN Manoranjan Satellite has rolled out a first and only Indian TV Channel focused on higher education and skill development in Pune.

  6. Union Government approved the introduction of pension and post-retirement medical schemes for which corporation as per the guidelines of Department of Public Enterprise?
    A.Life Insurance Corporation of India
    B.Food Corporation of India
    C.Employees State Insurance Corporation
    D.None of the these
    Answer –  B.Food Corporation of India
    Explanation :
    The Union Cabinet led by Shri. Narendra Modi approved the introduction of pension and post-retirement medical schemes for the 22,000 existing employees of Food Corporation of India (FCI) as per the guidelines of Department of Public Enterprise

  7. Lok Sabha passed the Taxation Laws (Amendment) Bill, 2016 for employers in which sector to avail the income tax benefit on additional employment provided to the employee?
    A.Mining
    B.Power
    C.Textile
    D.All of these
    Answer –  C.Textile
    Explanation :
    The Lok Sabha passed the Taxation Laws (Amendment) Bill, 2016. It creates the way for employers in the textile sector to avail of the income tax benefit on additional employment provided the employee. This applies for the employee who has worked for 150 days and not 240 days as mandated earlier.

  8. Union Government has increased maternity leave from 12 weeks to how many weeks vide Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016?
    A.22 Weeks
    B.24 Weeks
    C.26 Weeks
    D.28 Weeks
    Answer – C.26 Weeks
    Explanation :
    The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi, has given its ex-post facto approval for amendments to the Maternity Benefit Act, 1961 by introducing the Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 in Parliament

  9. A Mobile App has been launched by Union Minister of Science and Technology and Ministry of Earth Sciences aimed at helping women ensure their safety in the national Capital. Name the Mobile App?
    A.Hi Feel Safe
    B.I am Safe
    C.I Feel Safe
    D.Feel Safe
    Answer – C.I Feel Safe
    Explanation :
    Union Minister of Science and Technology and Ministry of Earth Sciences, Harsh Vardhan Launched “I Feel Safe”- A mobile application aimed at helping women ensure their safety in the national capital was launched at Delhi University.

  10. Which Company has announced to acquire California based deep learning Start up Nervana Systems to create their own custom deep learning solutions?
    A.Infosys
    B.IBM
    C.Intel
    D.Integra
    Answer –  C.Intel
    Explanation :
    American technology major Intel Corporation has announced that it has acquired California-based deep learning start-up Nervana Systems.

  11. Indian Foreign Service officer of 1997 Birender Singh Yadav has been appointed as the next High Commission of India to which Country?
    A.Nigeria
    B.Ghana
    C.South Africa
    D.Congo
    Answer – B.Ghana
    Explanation :
    IFS officer of 1997 batch Birender Singh Yadav currently working as Joint Secretary in the Ministry, has been appointed as the next High Commissioner of India to the West Africa’s Republic of Ghana. Yadav will succeed K. Jeeva Sagar in Ghana.

  12. Ministry of Mines, inaugurated the Nickel, Copper and Acid Recovery Plant of Hindustan Copper Limited in which State?
    A.Uttarakhand
    B.Jharkhand
    C.Bihar
    D.Chattishgarh
    Answer –  B.Jharkhand
    Explanation :
    As the first facility in India to produce Nickel metal of LME grade from primary resource, Shri. Balvinder Kumar, Secretary, Ministry of Mines, inaugurated the Nickel, Copper and Acid Recovery Plant of Hindustan Copper Limited in Indian Copper Complex, Ghatsila, Jharkhand.

  13. The National Bank of Agriculture and Rural Development has sanctioned Rural Infrastructure Development Fund of Rs. 26.06 Crore to which state?
    A.Haryana
    B.Gujarat
    C.Punjab
    D.Rajasthan
    Answer –  C.Punjab
    Explanation :
    The National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned Rural Infrastructure Development fund of Rs 26.06 crore to the state of Punjab also upon this the total grand stood at Rs 7,826.17 crore so far.

  14. Who has dominated the Forbes list of the 100 richest people in the technology field includes Indian tech Azim Premji and Shiv Nadar?
    A.Bill Gates
    B.Jeff Bezos
    C.Marl Zuckerburg
    D.Larry Ellison
    Answer – A.Bill Gates
    Explanation :
    Forbes has released its first ever list of the 100 richest people in the technology field. This list is as usually dominated by Americans with Microsoft founder Bill Gates at the top.

  15. Which State has agreed to implement the Pradhan Mantri Faisal Bima Yojana on an experimental Basis Kharif season with immediate effect?
    A.Bihar
    B.Haryana
    C.Gujarat
    D.Assam
    Answer –  A.Bihar
    Explanation :
    Nitish Kumar-led Bihar Government is agreed to implement the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana on an experimental basis in Kharif season with immediate effect.

  16. Which Country has given its ex post facto approval for a Memorandum of Understanding with India for cooperation in the field of Tourism?
    A.South Africa
    B.Canada
    C.Nigeria
    D.Poland
    Answer –  A.South Africa
    Explanation :
    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its ex-post facto approval for a Memorandum of Understanding (MoU) between India and South Africa for cooperation in the field of Tourism.

  17. The Union Government has given its approval to sign an agreement for economic cooperation which Country?
    A.South Africa
    B.Croatia
    C.Cambodia
    D.Brazil
    Answer –  B.Croatia
    Explanation :
    The cabinet has given its approval to sign an agreement for economic cooperation between Indian and Croatia. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has given its approval for signing and ratification of an agreement between India and Croatia on Economic Cooperation.

  18. Which district of Gujarat is declared as Open Defecation-Free (ODF) ?
    A.Kanchchh
    B.Narmada
    C.Jamnagar
    D.Ahmedabad
    Answer – B.Narmada
    Explanation :
    The tribal district of Narmada is all set to become the first district in Gujarat to be declared Open Defecation-Free (ODF) under the Swachh Bharat Abhiyaan.