Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Which acid is responsible for the digestion ?
    1.CH3COOH
    2.HCl
    3.HNO3
    4.H2SO4
    5.None of these
    Answer – 2.HCl
    Explanation :
    Hydrochloric acid, also called HCl, is a clear, highly corrosive liquid. HCl is one of the many chemicals released in our stomach when we eat a meal. The role of hydrochloric acid in the stomach, along with the other gastric juices, is to break down foods and cause the release of enzymes that further aid digestion.

  2. Sulphuric acid is also known as ……………………..
    1.Oil of Vitriol
    2.Blue Vitriol
    3.Water Vitriol
    4.Acid Vitriol
    5.None of these
    Answer – 1.Oil of Vitriol
    Explanation :
    Later, in 18th century Europe, there were two processes in use by which sulfuric acid was made. One was by distilling green vitriol (ferrous sulfate) and collecting the acid vapors evolved, a method which gave the acid its early name ‘oil of vitriol. – Highly concentrated sulfuric acid has an oily appearance.

  3. ……………………..is used in vinegar, medicines and as a solvent
    1.Sulphuric Acid
    2.Nitric Acid
    3.Hydrochloric Acid
    4.Acetic Acid
    5.None of these
    Answer – 4.Acetic Acid
    Explanation :
    Acetic acid(CH3COOH) named as ethanoic acid is an organic compound with the chemical formula CH₃COOH. It is a colourless liquid that when undiluted is also called glacial acetic acid.

  4. What is the chemical name of Lime ?
    1.Calcium Nitrate
    2.Calcium Carbonate
    3.Calcium Oxide
    4.Calcium Sulphate
    5.None of these
    Answer – 3.Calcium Oxide
    Explanation :
    Calcium oxide, commonly known as quicklime or burnt lime, is a widely used chemical compound. It is a white, caustic, alkaline, crystalline solid at room temperature.

  5. Sodium Hydrogen Carbonate is the chemical name of ………………………….
    1.Baking Soda
    2.Washing Soda
    3.Bleaching Powder
    4.Common Salt
    5.None of these
    Answer – 1.Baking Soda
    Explanation :
    Sodium bicarbonate is a chemical compound with the formula NaHCO₃. It is a salt composed of sodium ions and bicarbonate ions. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline but often appears as a fine powder.

  6. Which of the following is also known as Common Salt ?
    1.Na2CO3
    2.NaCl
    3.NaHCO3
    4.Na2So4
    5.None of these
    Answer – 2.NaCl
    Explanation :
    Sodium chloride also known as salt or halite, is an ionic compound with the chemical formula NaCl, representing a 1:1 ratio of sodium and chloride ion

  7. If pH value of the solution is 7 then the solution is ……………………….
    1.Acidic Solution
    2.Basic Solution
    3.Neutral Solution
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.Neutral Solution
    Explanation :
    Solutions with a pH less than 7 are acidic and solutions with a pH greater than 7 are basic. Pure water is neutral, being neither an acid nor a base

  8. The Solution of pH value is ……………………………. then it is called as Basic solution
    1.Equal to 7
    2.Greater than 7
    3.Lesser than 7
    4.Equal to 1
    5.None of these
    Answer – 2.Greater than 7
    Explanation :
    Solutions with a pH less than 7 are acidic and solutions with a pH greater than 7 are basic. Pure water is neutral, being neither an acid nor a base.

  9. Blue Vitriol is used to test the presence of water.Blue Vitriol is
    1.Calcium Oxide
    2.Sulphuric Acid
    3.Sodium Oxide
    4.Copper Sulphate
    5.None of these
    Answer – 4.Copper Sulphate
    Explanation :
    Copper sulfate, also known as cupric sulfate or copper sulphate, is the inorganic compound with the chemical formula CuSO4. Other names for copper(II) sulfate are “blue vitriol” and “bluestone”.

  10. In acidic solution the pH value should be ………………………..
    1.Equal to 7
    2.Greater than 7
    3.Lesser than 7
    4.Equal to 1
    5.None of these
    5.None of these
    Answer – 3.Lesser than 7
    Explanation :
    Solutions with a pH less than 7 are acidic and solutions with a pH greater than 7 are basic. Pure water is neutral, being neither an acid nor a base

Comments are closed.