Current Affairs PDF Sales

English Questions: Sentence Correction Set – 27

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spelling test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Political realities also forced Benazir Bhutto to seemingly retract, behaviour owed to politics of survivel vis-à-vis[vee-zu’vee a strong military rather than a lack of clarity.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 3)
    Explanation:The correct spelling is “survival”
    vis-à-vis – face to face,की तुलना में

  2. Although the model GST has been the subject of wide scruitiny and debate, most of the discussions have been centred on its road to passage or on its larger form and structure.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 2)
    Explanation:The correct spelling is scrutiny
    scrutiny – examine, जाँच

  3. The peace initiative now seems to be a tragic cyclic process in which hopeful overteures end with some act of terrorism, then tension, and finally an effort to begin again.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 2)
    Explanation:The correct spelling is “overtures”
    overtures – approach, प्रस्ताव

  4. Although unable to present any convincing evidence internationally, Rawalpindi has managed to convince itself that New Delhi remains hostile to the idea of Pakistan.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 5)
    Explanation:No correction required
    hostile – unfriendly, शत्रुता

  5. A popular notion is that the Indian Army is equally sceiptical of peace and hence central to the conflict.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 3)
    Explanation: The correct spelling is “sceptical”
    notion – belief, मत
    sceptical – doubting, संशयवाद

  6. Much emphasis has been placed on the benefits of uniformity that the GST would ushar in.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 4)
    Explanation: usher in – introduce,  प्रारम्भ होना

  7. The media on both sides of the border tends to not only get belligarent but fan belligerence, especially during a crisis.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 3)
    Explanation:The correct spelling is “belligerent”
    belligerent – enmity, शत्रुता 

  8. Of course, every country is busy developing along its own path, with idiosyncratic problems.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 5)
    Explanation:No correction Required
    idiosyncratic – individual,निजी

  9. The idea of innovating under scarcity , and of ensuring access to the disenfrenchised, are generalised concerns across at least four of the world’s seven billion people.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 3)
    Explanation: The correct spelling is “disenfranchised
    scarcity – insufficiency, अपर्याप्तता
    disenfranchised – voteless, मताधिकारहीन

  10. If one looks at numerous surveys on the web about the pet peeves of entrepreneurs, formost among these are the tax burden.
    1)
    2)
    3)
    4)
    5) No correction Required
    Answer – 4)
    Explanation: The correct spelling is “foremost”
    numerous – many, बहुत से