Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. What is TNT ?
    1.Triglycerides
    2.Trigonella
    3.Triphala
    4.Trinitrotoluene
    5.None of these
    Answer – 4.Trinitrotoluene
    Explanation :
    Trinitrotoluene (TNT) is a pale yellow, solid organic nitrogen compound used chiefly as an explosive, prepared by stepwise nitration of toluene. Because TNT melts at 82° C (178° F) and does not explode below 240° C (464° F).

  2.  The Tyndall effect is related with _______________
    1.Scattering
    2.Absorbtion
    3.Oxidation
    4.Absorption
    5.None of these
    Answer – 1.Scattering
    Explanation :
    The Tyndall effect, also known as Tyndall scattering, is light scattering by particles in a colloid or else particles in a very fine suspension. It is named after the 19th-century physicist John Tyndall.

  3. Which of the following is also known as Picric acid  ?
    1.Trinitroglycerin
    2.Trinitrophenol
    3.Trinitrotoluene
    4.Nitroglycerin
    5.None of these
    Answer – 2.Trinitrophenol
    Explanation :
    Picric acid is an organic compound with the formula (O₂N)₃C₆H₂OH. Its IUPAC name is 2,4,6-trinitrophenol.

  4. The Permanent hardness of water is due to the presence of
    1.Calcium
    2.Sulphate
    3.Chloride
    4.Magnesium
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    Temperary Hardness can be removed thermal treatment. It is due to the presence of Calcium, Megnesium, carbonate and bicarbonate ions. Same way Permanent hardness is due to the presence of Calcium, Megnesium, Sulphate and Chloride ions

  5. Which is of the following is the characteristics of Paraffin ?
    1.Flammable
    2.Oily Liquid
    3.Colourless
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Medicinal liquid paraffin, also known as paraffinum liquidum, is a very highly refined mineral oil used in cosmetics and for medical purposes

  6.  Ozone is __________________
    1.Diamagnetic
    2.Paramagnetic
    3.Both 1 and 2
    4.Either 1 or 2
    5.None of these
    Answer – 1.Diamagnetic
    Explanation :
    Ozone is diamagnetic, which means that its electrons are all paired. In contrast, O2 is paramagnetic, containing two unpaired electrons.

  7. A fossil fuel, petroleum is founded in which rocks ?
    1.Igneous rocks
    2.Sand rocks
    3.Sedimentary rocks
    4.Metamorphic rocks
    5.None of these
    Answer – 3.Sedimentary rocks
    Explanation :
    A fossil fuel, petroleum is formed when large quantities of dead organisms, usually zooplankton and algae, are buried underneath sedimentary rock and subjected to both intense heat and pressure. Petroleum has mostly been recovered by oil drilling (natural petroleum springs are rare).

  8. Which part of gas flame is very hot ?
    1.White zone
    2.Luminous zone
    3.Dark Zone
    4.Non-luminous zone
    5.None of these
    Answer – 4.Non-luminous zone
    Explanation :
    The hottest part of the gas flame is non-luminous zone

  9. The inner core of the candle flame is initially in which colour ?
    1.Light Blue
    2.Red
    3.Yellow
    4.Orange
    5.None of these
    Answer – 1.Light Blue
    Explanation :
    The inner core of the candle flame is light blue, with a temperature of around 1800 K (1500 °C). That is the hottest part of the flame. The color inside the flame becomes yellow,orange, and finally red

  10. Which of the following is used for swelling the bread ?
    1.Oxygen
    2.Carbon-di-oxide
    3.Carbon monoxide
    4.Sodium Carbonate
    5.None of these
    Answer – 2.Carbon-di-oxide
    Explanation :
    As bread dough ferments and proves, the yeast produces carbon dioxide gas that causes the gluten network to expand. The gas responsible for swelling of bread is carbon di oxide