Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. Barley, Rye and Pearl millet belongs to which of the following ?
    1.One plant families
    2.Three plant families
    3.Two plant families
    4.Four Plant families
    5.None of these
    Answer – 3.Two plant families
    Explanation :
    Wheat, Barley, Lemon, Orange, rye and pearl millet belong to Two plant families

  2. Kidney can be taken from a dying person who has the
    1.Cessation of kidney function
    2.Cessation of brain function
    3.Cessation of heart function
    4.Cessation of neurological function
    5.None of these
    Answer – 4.Cessation of neurological function
    Explanation :
    Death is certified following loss of cardiorespiratory function. The body is cooled aggressively andtaken to theatre for organ retrieval. Kidney can be taken from a dying person who has the Cessation of neurological function

  3. A keel is absent in which of the following ?
    1.Amorpha
    2.Chicken
    3.Caudal
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    A keel or carina (plural carinae) in bird anatomy is an extension of the sternum (breastbone) which runs axially along the midline of the sternum and extends outward, perpendicular to the plane of the ribs

  4. ………………….. is the male sex hormone
    1.Leptin
    2.Calcitonin
    3.Testosterone
    4.Lipoprotein
    5.None of these
    Answer – 3.Testosterone
    Explanation :
    Testosterone is a steroid hormone from the androgen group and is found in humans and other vertebrates. In humans and other mammals, testosterone is secreted primarily by the testicles of males and, to a lesser extent, the ovaries of females

  5. The cells outer membrane made up of a two layers of ………………………. With embedded proteins
    1.Phosphoprotein
    2.Phosphocreatine
    3.Fatty acid
    4.Phospholipids
    5.None of these
    Answer – 4.Phospholipids
    Explanation :
    Plasma Membrane Structure. It is the boundary, which separates the living cell from their non-living surroundings. It is the phospholipids bilayer. Plasma membrane is an amphipathic, which contains both hydrophilic heads and hydrophobic tails. It is a fluid mosaic of lipids, proteins and carbohydrate.

  6. ………………………… is Freon
    1.Difluoro Dichloro Ethane
    2.Difluoro Dichloro Methane
    3.Difluoroamines Dichloro Methane
    4.Difluoro Methylornithine
    5.None of these
    Answer –2.Difluoro Dichloro Methane
    Explanation :
    In the early 1930s, Midgley found dichlorodifluoromethane or freon to be an ideal refrigerant, replacing toxic chemicals such as ammonia and dichloromethane.

  7. Iodoform is used as an ……………………
    1.Antiseptic
    2.Drug
    3.Antipyretic
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Antiseptic
    Explanation :
    Iodoform can also be used as an antiseptic for treating skin infections, sores, bruises, boils, burns etc. When applied on the skin, iodoform decomposes to release iodine. It is iodine which acts as the actualantiseptic, killing bacteria and fungi.

  8. Pyroligneous acid is obtained from wood contains
    1.25% Ethanol
    2.10% Acetic acid
    3.20% Citric acid
    4.10% Formic acid
    5.None of these
    Answer – 2.10% Acetic acid
    Explanation :
    Pyroligneous acid, also called wood vinegar or wood acid is a dark liquid produced by the destructive distillation of wood and other plant materials.Pyroligneous acid has been used for ages as sterilizing agent

  9. Polar bears hold clues for treating …………………..
    1.Type II diabetes
    2.Skin Diseases
    3.Heart attack
    4.Kidney Failure
    5.Type I diabetes
    Answer – 1.Type II diabetes
    Explanation :
    Polar bears, which pile on fat to survive hibernation and yet do not become diabetic, may also hold clues for treating Type II diabetes

  10. Which drug is used to increase the discharge of urine?
    1.Laxative
    2.Antacid
    3.Tranquiliser
    4.Diuretic
    5.None of these
    Answer – 4.Diuretic
    Explanation :
    Diuretic drug is used to reduce anxiety and brings about calmness