Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 37

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Safe drinking water is critical for the safety of our health and that of our children. Even food security does not________into nutrition security in the absence of safe water.
    1) put
    2) description
    3) construe
    4) translate
    Answer – 4)
    Explanation : translate

  2. While it is extremely important to build awareness about what needs to be done at the household level to ensure water safety, it is equally________for us to demand safe drinking water from our public systems of delivery.
    1) conquer
    2) legitimate
    3) just
    4) logic
    Answer- 2)
    Explanation :  legitimate

  3. With multiple agencies present, it is not luculent who is responsible for making the whole system work to respond to the________challenge of delivering safe water to the residents of Delhi.
    1) enormous
    2) forum
    3) method
    4) class
    Answer- 1)
    Explanation :  enormous

  4. The idea in the case of the Najafgarh Drain, for example, is to divert_________sewage coming from the surrounding unauthorised colonies which would otherwise flow into the Najafgarh Drain.
    1) taken
    2) crop
    3) treated
    4) untreated
    Answer- 4)
    Explanation :  untreated

  5. The challenge is even greater in the walled city of Old Delhi, which has________sewers, designed to carry sewage as well as storm water, a legacy that is not in line with current good engineering practice.
    1) single
    2) combined
    3) mixed
    4) doubled
    Answer- 2)
    Explanation : combined

  6. As for the 45 per cent of Delhi which is__________, in any case, sewage travels through the natural stormwater drains to the Yamuna.
    1) unconnected
    2) connected
    3) undivided
    4) divided
    Answer- 1)
    Explanation : unconnected

  7. Even though this again is higher than the national average of 19 per cent for all Indian cities, the installed capacity of the sewage__________system is insufficient to take care of even the area that is covered by the sewerage network.
    1) rebuff
    2) spurning
    3) treatment
    4) dismissal
    Answer- 3)
    Explanation : treatment

  8. In the absence of complete coverage of the city with a sewerage network, natural stormwater________ are being used as sewers.
    1) drains
    2) rivers
    3) walls
    4) oceans
    Answer- 1)
    Explanation : drains

  9. The sewerage networks are________to ensure that sewage from flushed toilets travels through underground sewer pipes until it reaches a sewage treatment plant.
    1) thinks
    2) thoughts
    3) assumed
    4) supposed
    Answer- 4)
    Explanation : supposed

  10. Delhi’s growth has fast_________its ability and willingness to extend the sewerage network and treat its sewage or wastewater.
    1) statue
    2) outpaced
    3) cleared
    4) back
    Answer- 2)
    Explanation : outpaced