Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set 157 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions(Q.1-10) In the given sentences a blank is given indicating that something is missing. From the given four options, (1), (2), (3), (4), a combination of words would fit the blank thereby making it grammatically and contextually correct. Select that option as the answer. If all the given combinations fit perfectly, then select ‘All fit’ as the answer.

  1. If India’s universities develop tomorrow’s technologies, it could provide cutting-edge and __________ technologies.
    I. frugal
    II. ascetic
    III. economical
    IV. meagre
    1. III,IV
    2. II,III
    3. I,III
    4. III,IV
    5. All fit
    Answer –3. I,III
    Explanation:
    Frugal – cost saving,economical

  2. The noise of a dentist’s drill might awaken feelings of __________ and nervousness.
    I. apprehension
    II. scruple
    III. uneasiness
    IV. disgust
    1. II,IV
    2. I,III
    3. III,IV
    4. I,II
    5. All fit
    Answer – 2. I,III
    Explanation:
    Apprehension – anxiety or fear or uneasiness that something bad or unpleasant will happen.

  3. Political commitment to improving the quality of education backed by strong review and monitoring mechanisms can _________ meaningful activity in states.
    I. arouse
    II. spur
    III. impetus
    IV. prompt
    1. II,III
    2. I,IV
    3. I,III
    4. II,IV
    5. All fit
    Answer –4. II,IV
    Explanation:
    spur/prompt – give an incentive or encouragement.to make something happen

  4. Since its ________, the NITI Aayog has been a believer in competitive federalism that puts pressure on policymakers across states to perform better on pre-defined goals and metrics.
    I. nascent
    II. founding
    III. inception
    IV. birth
    1. III,IV
    2. I,II
    3. II,IV
    4. III,IV
    5. All fit
    Answer –1. III,IV
    Explanation:
    Inception – the establishment or starting point of an institution or activity.

  5. All world religions ___________ Mahatma Gandhi’s idea of Ahimsa as the highest of ideals and give the message of tolerance.
    I. propound
    II. effeminate
    III. prod
    IV. advocate
    1. II,IV
    2. II,III
    3. I,IV
    4. I,II
    5. All fit
    Answer –3. I,IV
    Explanation:
    Propound – put forward (an idea or theory) for consideration by others.

  6. States need to ________ competition and give a boost to all key stakeholders in education in the driver’s seat to improve their learning levels.
    I. peddle
    II. induce
    III. coerce
    IV. foster
    1. II,IV
    2. I,III
    3. I,II
    4. III,IV
    5. All fit
    Answer – 1. II,IV
    Explanation:
    Induce – bring about or give rise to.

  7. A healthy planet is public good and governments and people are __________ to use it well.
    I. indentured
    II. obligated
    III. grateful
    IV. bound
    1. I,III
    2. II,IV
    3. II,IV
    4. I,II
    5. All fit
    Answer –3. II,IV
    Explanation:
    Obligated – an act or course of action to which a person is morally or legally bound; a duty or commitment.

  8. Terrorism has no place in a civilised world and is contrary to all religious __________.
    I. scruples
    II. tenets
    III. principles
    IV. thesis
    1. III,IV
    2. I,II
    3. II,IV
    4. II,III
    5. All fit
    Answer – 4. II,III
    Explanation:
    Tenets – a principle or belief, especially one of the main principles of a religion or philosophy.

  9. In a business-as-usual scenario, the world will ________ its energy related resources in less than a fifty years to trigger a crisis it isn’t able to cope with.
    I. dispel
    II. exhaust
    III. evaporate
    IV. dissipate
    1. I,IV
    2. II,IV
    3. I,III
    4. II,IV
    5. All fit
    Answer – 2. II,IV
    Explanation:
    Exhaust – use up (resources or reserves) completely.

  10. Despite alternative sources of energy flourishing, Oil, for the time being is not ________.
    I. fungible
    II. extractable
    III. substitutable
    IV. infrangible
    1. I,III
    2. II,III
    3. III,IV
    4. I,II
    5. All fit
    Answer – 1. I,III
    Explanation:
    Fungible – Able to be substituted for something of equal value or utility

.