Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. Angami is a tribal groups of …………….
    1.Uttarakhand
    2.Nagaland
    3.Assam
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 2.Nagaland
    Explanation :
    The Angamis are a Naga tribe native to Nagaland state in North-East India.

  2. ……………………. is a tribal group of Maharashtra
    1.Warlis
    2.Katkari
    3.Chutiya
    4.Khond
    5.None of these
    Answer – 1.Warlis
    Explanation :
    The Warlis or Varlis are an indigenous tribe or Adivasis, living in mountainous as well as coastal areas of Maharashtra-Gujarat border and surrounding areas

  3. Gaddis is a tribal group of which state ?
    1.Arunachal Pradesh
    2.Madhya Pradesh
    3.Andhra Pradesh
    4.Himachal Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4.Himachal Pradesh
    Explanation :
    The Gaddis are a tribe living mainly in the Indian states of Himachal Pradesh and Jammu and Kashmir.

  4. Which tribal group is associated with Tamil Nadu ?
    1.Lushai
    2.Gallong
    3.Kanikar
    4.Pho
    5.None of these
    Answer – 3.Kanikar
    Explanation :
    Kanikkaran is one of the important tribes who have settled down in large tribal communities in the whole state of Kerala, India. According to 2007 census there are 19,000 Kanikkars. living in several districts of Kerala and Tamil Nadu

  5. Uralis is a tribal group of …………………
    1.Kerala
    2.Karnataka
    3.Maharashtra
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 1.Kerala
    Explanation :
    Uralis tribal people are mostly found on the Idukki hills of Kerala, known as God’s own land in south India

  6. Jharkhnad tribal group is which of the following ?
    1.Kol
    2.Kalam
    3.Mundas
    4.Chang
    5.None of these
    Answer – 3.Mundas
    Explanation :
    The Munda are one of the major Adivasi groups of the Jharkhandi origin

  7. ………………… is a tribal group of Meghalaya
    1.Jaintiyas
    2.Garo
    3.Abhors
    4.Onges
    5.None of these
    Answer – 1.Jaintiyas
    Explanation :
    Meghalaya tribes can mainly be classified into three groups – Garos, Khasis and Pnars or Jaintias.

  8. Bhuja is a tribal group of ………………..
    1.Haryana
    2.Gujarat
    3.Bihar
    4.Madhya Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4.Madhya Pradesh
    Explantion :
    The main tribal groups in Madhya Pradesh is Bhuja

  9. ………..…………. is the tribal group of Assam
    1.Irula
    2.Chutiya
    3.Katkari
    4.Sema
    5.None of these
    Answer – 2.Chutiya
    Explanation :
    Chutiya is one of tribal group found in the state of Assam

  10. The Meena is a tribe found mainly in which state ?
    1.J & K
    2.Punjab
    3.Rajasthan
    4.Mizoram
    5.None of these
    Answer – 3.Rajasthan
    Explanation :
    The Meena is a tribe found mainly in the Rajasthan and Madhya Pradesh regions of India. Its name is also transliterated as Meenanda or Mina.