Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks for RRB PO & IBPS PO – 128

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. they had to carry the victim across the____________, stony ground.
    pushchairs should be capable of withstanding____________treatment.
    “the rear of the column was attacked by____________.
    1) wearisome
    2) trivial
    3) obscure
    4) rough
    5) prevailing
    Answer – 4)
    Explanation: rough – having an uneven or irregular surface; not smooth or level.

  2. she smiled with____________at being praised.
    tell me what will____________you.
    she smiled with____________.
    1) polished
    2) regular
    3) smooth
    4) unvaried
    5) pleasure
    Answer – 5)
    Explanation: pleasure – a feeling of happy satisfaction and enjoyment.

  3. secrecy is of____________importance.
    it is____________that action is taken to protect jobs.
    the new president appeared young and____________.
    1) gloom
    2) stale
    3) ecstasy
    4) vital
    5) melancholy
    Answer – 4)
    Explanation: vital – absolutely necessary; essential.

  4. taxes are having an____________effect on production.
    the plane crashed into a lake in____________weather conditions.
    the military feared an____________response from the American public.
    1) inessential
    2) ridiculous
    3) absurd
    4) adverse
    5) kiosk
    Answer – 4)
    Explanation: adverse – preventing success or development; harmful; unfavourable.

  5. they are paid____________salaries.
    a____________horse-like beast with a female human head.
    we had a____________time.
    1) insignficant
    2) tinsel
    3) fabulous
    4) mediocre
    5) conventional
    Answer – 3)
    Explanation: fabulous – extraordinary, especially extraordinarily large.

  6. he ran to meet Jacob and____________him.
    his career____________a number of activities—composing, playing, and acting.
    the faculty____________a wide range of departments.
    1) trivial
    2) banal
    3) bourgeois
    4) gather
    5) embrace
    Answer – 5)
    Explanation: embrace – hold (someone) closely in one’s arms, especially as a sign of affection.

  7. mercenaries who had allowed____________to overtake their principles.
    wasting resources in order to satisfy human____________.
    her mouth began to water with unashamed____________.
    1) greed
    2) prosaic
    3) colloquial
    4) evade
    5) pretend
    Answer – 1)
    Explanation: greed – intense and selfish desire for something, especially wealth, power, or food.

  8. cut the cake with a very____________knife.
    I suddenly felt a____________pain in my back.
    he winced as a____________pain shot through his left leg.
    1) customary
    2) sharp
    3) hackneyed
    4) redeem
    5) tepid
    Answer – 2)
    Explanation: concise – giving a lot of information clearly and in a few words; brief but comprehensive.

  9. the crowd had been waiting for hours and many were becoming____________.
    both their horses became____________at once.
    the militants are increasingly____________.
    1) persist
    2) yearn
    3) monotonous
    4) humdrum
    5) restive
    Answer – 5)
    Explanation: restive – (of a person) unable to remain still, silent, or submissive, especially because of boredom or dissatisfaction.

  10. he was her friend and____________until his death.
    one of the prime minister’s early political____________.
    both trainees were expertly____________by a site supervisor.
    1) vivacious
    2) mentor
    3) spurious
    4) probable
    5) prevalent
    Answer – 2)
    Explanation: mentor – an experienced and trusted adviser.