Current Affairs PDF Sales

English Questions – Antonyms 53

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Despise
    1) resplendent
    2) stately
    3) admire
    4) adore

    Answer – 3) 

    Explanation: Despise – feel contempt or a deep repugnance for.
    admire – regard with respect or warm approval.


  2. Illicit
    1) applaud
    2) glorify
    3) sacred
    4) lawful
    Answer – 4) 
    Explanation:- illicit – forbidden by law, rules, or custom.
    lawful – conforming to, permitted by, or recognized by law or rules.

  3. Elegant
    1) transcendent

    2) delight

    3) crude
    4) noble

    Answer – 3)
    Explanation: Elegant – graceful and stylish in appearance or manner.
    crude – in a natural or raw state; not yet processed or refined.

  4. Callous
    1) eulogize
    2) cherish
    3) sensitive
    4) lofty
    Answer – 3) 
    Explanation: Callous – showing or having an insensitive and cruel disregard for others.
    sensitive – quick to detect or respond to slight changes, signals, or influences.

  5. Obscure
    1) spiritual
    2) imposing
    3) extol

    4) clear

    Answer – 4) 
    Explanation: Obscure – not discovered or known about; uncertain.
    clear – easy to perceive, understand, or interpret.

  6. Conform
    1) differ
    2) esteem
    3) stuck
    4) outrageous
    Answer – 1)
    Explanation: Conform – comply with rules, standards, or laws.
    differ – be unlike or dissimilar.

  7. Latent
    1) exalted
    2) appreciate

    3) obvious

    4) eminent

    Answer – 3)
    Explanation: Latent – (of a quality or state) existing but not yet developed or manifest; hidden or concealed.
    obvious – easily perceived or understood; clear, self-evident, or apparent.

  8. Subsequent
    1) prior
    2) groove
    3) elevated

    4) apparent

    Answer – 1)
    Explanation: Subsequent – coming after something in time; following.
    prior – existing or coming before in time, order, or importance.

  9. Sublime
    1) manifest
    2) obvious
    3) imbued

    4) ludicrous

    Answer – 4) 
    Explanation: Sublime – of very great excellence or beauty.
    ludicrous – so foolish, unreasonable, or out of place as to be amusing.

  10. Insert
    1) august
    2) abstract
    3) extract
    4) infuse
    Answer – 3)
    Explanation: Insert – place, fit, or push (something) into something else.
    extract – remove or take out, especially by effort or force.