Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Simplification Set 19

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Simplification. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Q(1 – 4) calculate the approximate value in the below questions: –

  1. 16.003*29.998 – 40.002*9.009 =?
    a) 110
    b) 118
    c) 120
    d) 124
    e) 130
    Answer – c) 120
    Explanation :
    16*30 – 40*9 = 480 – 360 = 120

  2. 3211.991 + 47.0091 – 2343.981 + 12.001 =?
    a) 925
    b) 926
    c) 927
    d) 928
    e) none of these
    Answer – c) 927
    Explanation :
    3212 + 47 – 2344 + 12 = 927

  3. 420.009 ÷ 13.998 + 11.997 – 17.0023 =?
    a) 23
    b) 24
    c) 25
    d) 26
    e) 27
    Answer – c) 25
    Explanation :
    420/14 + 12 – 17 = 25

  4. √(840.999) * √(49.001) – 77.001 = ? + 4000.001
    a) – 3874
    b) – 3774
    c) – 3974
    d) – 2874
    e) none of these
    Answer – a) – 3874
    Explanation :
    29*7 – 77 – 4000 = ?
    ? = – 3874

Q(5 –10) what should come in place of question mark (?) in the following questions: –

  1. 1777 – 2349 – 1345 + 6523 = ?
    a) 3706
    b) 4706
    c) 3976
    d) 4176
    e) 5276
    Answer – b) 4706
    Explanation :
    8300 – 3694 = 4706

  2. (2/3)*(7/3)*(9/2)*? = 560*(1/9)
    a) 40/9
    b) 50/9
    c) 70/9
    d) 80/9
    e) none of these
    Answer – d) 80/9
    Explanation :
    x = 560/(9*7) = 80/9

  3. 2387 – 123 + 980 = ? – 145 + 945
    a) 2244
    b) 2434
    c) 2444
    d) 2354
    e) 2544
    Answer – c) 2444
    Explanation :
    ? = 3512 – 1068 = 2444

  4. 1.96*1.96 + 1.04*1.04 – 2.08*1.96 = ?
    a) 0.7464
    b) 0.8464
    c) 0.9464
    d) 0.8262
    e) none of these
    Answer – b) 0.8464
    Explanation :
    It can be written in a^2 + b^2 – 2*a*b form i.e. (a-b)^2
    (1.96 – 1.04)^2 = 0.92^2 = 0.8464

  5. 41% of 801 – 150.17 = ? – 57% of 910
    a) 693
    b) 694
    c) 697
    d) 707
    e) none of these
    Answer – c) 697
    Explanation :
    (41/100)*800 – 150 = x – (57/100)*910

  6. (5/2)*(3/2)*(3/5)*? = 270
    a) 60
    b) 90
    c) 120
    d) 150
    e) 180
    Answer – c) 120
    Explanation :
    9/4*x = 270, x = 120

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts