Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Superlatives of India – Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Superlatives) !!!

  1. Which state have the maximum forest area ?
    1.Nagaland
    2.Manipur
    3.Mizoram
    4.Himachal Pradesh
    5.None of these
    Answer – 3.Mizoram
    Explanation :
    Among all the states and Union Territories, Mizoram has the highest forest cover with 88.93 percent of the total area, followed by Lakshadweep

  2. The longest sea beach is ………..
    1.Chapora beach
    2.Diu beach
    3.Aksa beach
    4.Marina beach
    5.None of these
    Answer – 4.Marina beach
    Explanation :
    Marine Beach(Marina Beach) is a natural beach along the Bay of Bengal in Chennai, Tamilnadu, India. Its total length is 13 Km. It is longest natural urban beach in India. It is primarily a sandy beach managed by Corporation of Chennai.

  3. ……………………… is the largest animal fair
    1.Sonepur Cattle Fair
    2.Nagaur Cattle Fair
    3.Jhalawar Cattle Fair
    4.Pushkar Cattle Fair
    5.None of these
    Answer – 1.Sonepur
    Explanation :
    Sonepur Mela, the famed cattle fair is held at Sonepur, in Northern Bihar on the banks of the River Ganga. Till date, it is the biggest cattle fair of Asia and stretches on from fifteen days to one month.

  4. Which of the following is the biggest stadium in India ?
    1.Jawaharlal Nehru Stadium
    2.Yuva Bharti Stadium
    3.Eden Gardens Stadium
    4.Kaloor International Stadium
    5.None of these
    Answer – 2.Yuva Bharti Stadium
    Explanation :
    Salt Lake Stadium or Yuva Bharati Krirangan is a multipurpose stadium in Bidhannagar, Kolkata, West Bengal, with a current capacity of 68,000. It is the largest stadium in India by capacity.Before its renovation in 2011, it was the second largest football stadium in the world, having a seating capacity of 120,000

  5. ………………… is the longest sea bridge in India
    1.Anna Indira Gandhi bridge
    2.Pamban Rail Bridge
    3.Vashi Bridge
    4.Bandra-Worli Sea Link
    5.None of these
    Answer – 4. Bandra-Worli Sea Link 
    Explanation :
    The Bandra–Worli Sea Linkor Rajiv Gandhi Sea Link is the longest sea bridge of India connects Bandra with Worli across the Mahim Bay, a part of Arabian Sea. Rajiv Gandhi Sea Link is a cable-stayed bridge carries 8 lanes of traffic with total length of 5.6 kilometers.

  6. The longest river without Delta is ………………
    1.Saraswati
    2.Yamuna
    3.Sabarmati
    4.Narmada
    5.None of these
    Answer – 4.Narmada
    Explanation :
    The largest river in India that does not have delta is Narmada. This river Narmada springs from the mouth of Amarkantak hill which is in Kapildhara zone of Gujarat. Apart from Gujarat the river has its source in Madhya Pradesh.

  7. The longest railway platform is …………
    1.Bilaspur
    2.Kollam
    3.Gorakhpur
    4.Kharagpur
    5.None of these
    Answer – 3.Gorakhpur
    Explanation :
    Gorakhpur Railway Station is very important junction of Northern Indian railway and became the world’s Longest Railway platform with a length of 1,366. m.

  8. …………….. is the India’s first plane to be hijacked
    1.Indian Airlines Flight 814
    2.Fokker Friendship Plane
    3.Boeing 737
    4.A-300 Airbus
    5.None of these
    Answer – 2.Fokker Friendship Plane
    Explanation :
    On 30 January 1971 an Indian Airlines Fokker F27 Friendship aircraft named Ganga was hijacked by two Kashmiri terrorists, Hashim Qureshi and his cousin Ashraf Butt, and was flown to Lahore, Pakistan where the passengers and crew were released and the aircraft was burnt on 1 February 1971.

  9. India’s first totally electrified district in which state?
    1.Madhya Pradesh
    2.Maharashtra
    3.Kerala
    4.Karnataka
    5.None of these
    Answer – 3.Kerala
    Explanation :
    Palakkad today became the first fully electrified district of the country

  10. Which of the following city have an e-court ?
    1.New Delhi
    2.Kolkata
    3.Mumbai
    4.Ahmedabad
    5.None of these
    Answer – 4.Ahmedabad
    Explanation :
    The first model e-court in the country has been launched by the Gujarat High Court here recently. It has started functioning on a pilot basis at the Ahmedabad City Civil and Sessions Court, providing tamperproof authentic audio-video recording of proceedings with multi-point video conferencing facilities linking the courtroom, central jail, the police commissioner’s office and the Forensic Science Laboratory.