AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 1, 3, 5, 13, ?, 108
    1. 55
    2. 45
    3. 65
    4. 34
    5. 25
    Answer – 4. 34
    Explanation :
    1 * 1 + 1 + 1 = 3
    3 * 1.5 + 1.5 – 1 = 5
    5 * 2 + 2 + 1 = 13
    13 * 2.5 + 2.5 – 1 = 34
    34 * 3 + 3 + 1 = 106

  2. 6 8 21 69 ? 1435
    1.235
    2.285
    3.294
    4.234
    5.245
    Answer – 2.285
    Explanation :
    6*1 – 1 + 2 + 1 = 8
    8*2 – 2 + 4 + 3 = 21
    21*3 – 1 + 2 + 5 = 69
    69*4 – 2 + 4 + 7 = 285
    285*5 – 1 + 2 + 9 = 1435

  3. 2, 6, 15, ?, 111, 378
    1.38
    2.27
    3.56
    4.44
    5.62
    Answer – 2.27
    Explanation :
    2 + 1² + 1 + 2 = 6
    6 + 2² + 1 + 4 = 15
    15 + 4² + 1 + 6 = 38
    38 + 8² + 1 + 8 = 111
    111 + 16² + 1 + 10 = 378

  4. 4, 8, 14, 36, ?, 300
    1.99
    2.97
    3.94
    4.98
    5.96
    Answer – 5.93
    Explanation :
    4 * 1 + 2 + 2 = 8
    8 * 1.5 + 4 – 2 = 14
    14 * 2 + 6 + 2 = 36
    36 * 2.5 + 8 – 2 = 96
    96 * 3 + 10 + 2 = 300

  5. 3, ?, 13, 41, 87, 171
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer – 4.7
    Explanation :
    3 + 1² + 3 = 7
    7 + 3² – 3 = 13
    13 + 5² + 3 = 41
    41 + 7² – 3 = 87
    87 + 9² + 3 = 171

  6. 6, 6, 8, ?, 92, 276
    1.33
    2.53
    3.38
    4.24
    5.44
    Answer – 4.24
    Explanation :
    6*1 – 1 + 1 = 6
    6*2 – 2 – 2 = 8
    8*3 – 1 + 1 = 24
    24*4 – 2 – 2 = 92
    92*3 – 1 + 1 = 276

  7. 2, 1, 13, 34, 106, ?
    1.232
    2.218
    3.221
    4.225
    5.242
    Answer – 3.221
    Explanation :
    2 + 1³ – 2 = 1
    1 + 2³ + 4 = 13
    13 + 3³ – 6 = 34
    34 + 4³ + 8 = 106

  8. 1, 5, 21, 81, ?, 1309
    1.375
    2.329
    3.365
    4.383
    5.355
    Answer – 2.329
    Explanation :
    1 * 4 – 1 + 2 = 5
    5 * 4 + 3 – 2 = 21
    21 * 4 – 5 + 2 = 81
    81 * 4 + 7 – 2 = 329
    329 * 4 – 9 + 2 = 1309

  9. 2, ?, 11, 17, 43, 81
    1.3
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer – 1.3
    Explanation :
    2*2 – 2 + 1 = 3
    3*2 + 4 + 1 = 11
    11*2 – 6 + 1 = 17
    17*2 + 8 + 1 = 43
    43*2 – 6 + 1 = 81

  10. 2, 4, 4, 18, 64, ?
    1.340
    2.380
    3.330
    4.370
    5.320
    Answer – 3.330
    Explanation :
    2 * 1 + 2 = 4
    4 * 2 – 4 = 4
    4 * 3 + 6 = 18
    18 * 4 – 8 = 64
    64 * 5 + 10 = 330