Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Number Series Set 61

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 4, 6, 8, 30, ?, 570
    1. 152
    2. 112
    3. 115
    4. 175
    5. 275
    Answer – 2. 112
    Explanation :
    4 * 1 + 2 = 6
    6 * 2 – 4 = 8
    8 * 3 + 6 = 30
    30 * 4 – 8 = 112
    112 * 5 + 10 = 570

  2. 12 7 15 57 292 ?
    1.2354
    2.2384
    3.2394
    4.2461
    5.2441
    Answer – 4.2461
    Explanation :
    12 * 0.5 + 1³= 7
    7 * 1 + 2³ = 15
    15 * 2 + 3³ = 57
    57 * 4 + 4³ = 292
    292 * 8 + 5³= 2461

  3. 2, 4, 11, ?, 103, 368
    1.38
    2.26
    3.56
    4.44
    5.32
    Answer – 5.32
    Explanation :
    2 + 1² + 1 = 4
    4 + 2² + 3= 11
    11 + 4² + 5= 32

  4. 4, 6, 13, 32, ?, 274
    1.83
    2.82
    3.84
    4.88
    5.80
    Answer – 4.88
    Explanation :
    4 * 1 + 2 = 6
    6 * 1.5 + 4 = 13
    13 * 2 + 6 = 32
    32 * 2.5 + 8 = 88
    88 * 3 + 10 = 274

  5. 4, ?, 18, 48, 104, 194
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer – 3.6
    Explanation :
    4 + 1² + 1 = 6
    6 + 3² + 3 = 18
    18 + 5² + 5 = 48……..

  6. 6, 7, 16, ?, 198, 991
    1.33
    2.43
    3.49
    4.24
    5.44
    Answer – 3.49
    Explanation :
    6*1 – 1 + 2 = 7
    7*2 – 2 + 4 = 16
    16*3 – 1 + 2 = 49

  7. 3, 2, 14, 35, 107, ?
    1.232
    2.218
    3.222
    4.225
    5.242
    Answer – 3.222
    Explanation :
    3 + 1³ – 2 = 2
    2 + 2³ + 4 = 14
    14 + 3³ – 6 = 35
    35 + 4³ + 8 = 107

  8. 2, 9, 48, 235, ?, 5901
    1.1175
    2.1182
    3.1165
    4.1183
    5.1155
    Answer – 2.1182
    Explanation :
    2 * 5 – 1 = 9
    9 * 5 + 3 = 48
    48 * 5 – 5 = 235
    235 * 5 + 7 = 1182
    1182 * 5 – 9 = 5901

  9. 2, ?, 8, 10, 28, 46
    1.2
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer – 1.2
    Explanation :
    2*2 – 2 = 2
    2*2 + 4 = 8
    8*2 – 6 = 10

  10. 5, 6, 9, 32, 121, ?
    1.625
    2.675
    3.655
    4.615
    5.635
    Answer – 4.615
    Explanation :
    5 * 1 + 1 = 6
    6 * 2 – 3 = 9
    9 * 3 + 5 = 32
    32 * 4 – 7 = 121
    121 * 5 + 10 = 615