Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Number Series Set 58

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 6, 6, 9, 18, 45, ?
    1.127
    2.132
    3.135
    4.118
    5.120
    Answer – 3.135
    Explanation :
    6 * 1 = 6
    6 * 1.5 = 9
    9 * 2 = 18
    18 * 2.5 = 45
    45 * 3 = 135

  2. 8 4 4 8 32 ?
    1.254
    2.256
    3.292
    4.232
    5.246
    Answer – 2.256
    Explanation :
    8 * 0.5 = 4
    4 * 1 = 4
    4 * 2 = 8
    8 * 4 = 32
    32 * 8 = 256

  3. 4, 6, 11, ?, 90, 347
    1.32
    2.28
    3.25
    4.33
    5.31
    Answer – 2.28
    Explanation :
    4 + 1² + 1 = 6
    6 + 2² + 1= 11
    11 + 4² + 1= 28

  4. 3, 4, 9, 23, ?, 202.5
    1.70.5
    2.82.5
    3.64.5
    4.71.5
    5.80.5
    Answer – 3.64.5
    Explanation :
    3 * 1 + 1 = 4
    4* 1.5 + 3 = 9
    9 * 2 + 5 = 23
    23 * 2.5 + 7 = 64.5
    64.5 * 3 + 9 = 202.5

  5. 8, ?, 20, 46, 96, 178
    1.10
    2.15
    3.16
    4.17
    5.12
    Answer – 1.10
    Explanation :
    8 + 1² + 1= 10
    10 + 3² + 1= 20
    20 + 5² + 1= 46……..

  6. 8, 7, 13, ?, 151, 754
    1.42
    2.24
    3.38
    4.24
    5.14
    Answer – 3.38
    Explanation :
    8*1 – 1 = 7
    7*2 – 1 = 13
    13*3 – 1 = 38

  7. 3, 3, 13, 37, 105, ?
    1.232
    2.221
    3.223
    4.225
    5.242
    Answer – 4.225
    Explanation :
    3 + 1³ – 1 = 3
    3 + 2³ + 2 = 13
    13 + 3³ – 3 = 37
    37 + 4³ + 4 = 105

  8. 2, 7, 31, 119, 483, ?
    1.1975
    2.1970
    3.1965
    4.1923
    5.1955
    Answer – 4.1923
    Explanation :
    2 * 4 – 1 = 7
    7 * 4 + 3 = 31
    31 * 4 – 5 = 119
    119 * 4 + 7 = 483
    483 * 4 – 9 = 1923

  9. 4, ?, 11, 17, 27, 45
    1.6
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer – 3.7
    Explanation :
    4*2 – 1 = 7
    7*2 – 3 = 11
    11*2 – 5 = 17

  10. 8, 10, 16, 54, 208, ?
    1.1370
    2.1340
    3.1050
    4.1210
    5.1520
    Answer – 3.1050
    Explanation :
    8 * 1 + 2 = 10
    10 * 2 – 4 = 16
    16 * 3 + 6 = 54
    54 * 4 – 8 = 208
    208 * 5 + 10 = 1050