Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 48

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for SBI, IBPS, RBI, IPPB, LIC, SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. 79, 152, 88, 142, 99, 130 ?
    1.112
    2.121
    3.101
    4.87
    5.None of these
    Answer – 1.112
    Explanation :
    79+9 =88        152-10 = 142
    88+11 = 99     142-12 = 130
    99+13 = 112

  2. 17, 22, 41, ?, 373
    1.120
    2.96
    3.82
    4.110
    5.None of these
    Answer – 4.110
    Explanation :
    17+2^2+1 = 22
    22+4^2+3 = 41
    41+8^2+5=110
    110+16^2+7 = 373

  3. 206, 219, 240, 269, ?
    1.319
    2.283
    3.306
    4.354
    5.None of these
    Answer – 3.306
    Explanation :
    206+13 = 219
    219+21(13+8) = 240
    240+ 29(13+16) = 269
    269+37(13+24) = 306

  4. 5, 20, 130, 1155 , ?
    1.13545
    2.10656
    3.11565
    4.12685
    5.None of these
    Answer – 4.12685
    Explanation :
    5*5-5 = 20
    20*7-10 = 130
    130*9-15 = 1155
    1155*11 – 20 = 12685

  5. 86, 46, 32,?, 36.5
    1.39
    2.30
    3.31
    4.29
    5.None of these
    Answer – 3.31
    Explanation :
    86*0.5+(3*1) = 46
    46*0.5+(3*3) = 32
    32*0.5+(3*5) = 31
    31*0.5+(3*7) = 36.5

  6. 2, 2, 6, 30, 244, ?
    1.987
    2.2125
    3.1280
    4.3055
    5.None of these
    Answer – 4.3055
    Explanation :
    2*0.5*1+1 = 2
    2*1*2+2 = 6
    6*1.5*3+3 = 30
    30*2*4+4 = 244
    244*2.5*5+5 =3055

  7. 650, 1302, ?, 5256, 10640
    1.2612
    2.3212
    3.2515
    4.2416
    5.None of these
    Answer – 1.2612
    Explanation :
    650/0.5 +2 = 1302
    1302/0.5+8 = 2612
    2612/0.5+32 = 5256
    5256/0.5+128 = 10640

  8. 97, 99, ?, 142.5, 27.625, 148.125
    1.76
    2.45.5
    3.102.5
    4.59
    5.None of these
    Answer – 2.45.5
    Explanation :
    97*1+2 = 99
    99/2-4 = 45.5
    45.5*3+6 = 142.5
    142.5/4-8 = 27.625
    27.625*5+10 = 148.125

  9. 12, 6.6. 9.96, ?, 33.55
    1.17.96
    2.21.45
    3.18.75
    4.20.05
    5.None of these
    Answer – 1.17.96
    Explanation :
    12*0.3+3 = 6.6
    6.6*0.6+6 = 9.96
    9.96*0.9+9 = 17.96
    17.96*1.2+12 = 33.55

  10. ?, 167, 189, 222, 266, 321
    1.117
    2.176
    3.156
    4.101
    5.None of these
    Answer – 3.156
    Explanation :
    156+11 = 167
    167+22 =189
    189+33 =222
    222+44 = 266
    266+55 = 321