Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 15

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Carry
    1) medics were carrying a wounded man on a stretcher
    2) the bridge is capable of carrying even the heaviest loads
    3) she put the book carry on the shelf
    4) the dinghy would carry the weight of the baggage easily enough
    5) None of the above
    Answer – 3)
    Explanation : it should be back instead of carry.
    “she put the book back on the shelf”In the other sentences, the word ‘provide’ is used correctly.

  2. Growth
    1) the party’s tough growth on immigration
    2) the upward growth of plants
    3) a day’s growth of unshaven stubble on his chin
    4) harsh weather stunts the growth of plants
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “stand” with “growth”
    the party’s tough stand on immigration

  3. Wild
    1) an expanse of wild moorland
    2) a tract of wild hill country
    3) let your pigeon fly for a while: we don’t want to wild him
    4) kiwis are virtually extinct in the wild
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these.
    All sentences are correct.

  4. Carry
    1) medics were carrying a wounded man on a stretcher
    2) the bridge is capable of carrying even the heaviest loads
    3) she put the book carry on the shelf
    4) the dinghy would carry the weight of the baggage easily enough
    5) None of the above
    Answer – 3)
    Explanation : it should be back instead of carry.
    “she put the book back on the shelf”In the other sentences, the word ‘provide’ is used correctly.

  5. Fluctuate
    1) trade with other countries tends to fluctuate from year to year
    2) we go to the High Mass, with plainsong fluctuate sung by the Ritual Choir
    3) the size of harvest fluctuates from year to year
    4) she fluctuates between wanting to go and being afraid of going
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “fluctuate” with “propers”

  6. Renovate
    1) the house was renovate to make way for the shopping centre
    2) the old school has been tastefully renovated as a private house
    3) a little warm nourishment renovated him for a short time
    4) the hotel has been completely renovated
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “renovate” with “demolished”
    the house was demolished to make way for the shopping centre

  7. Retaliation
    1) he thanked them for their retaliation and support
    2) the bombings are believed to be in retaliation for the trial of 15 suspects
    3) the bombing was in retaliation for a rebel raid on two border villages
    4) she rejected as preposterous any suggestion that she had acted in retaliation
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “retaliation” with “kindness”
    he thanked them for their kindness and support

  8. Naive
    1) the rather naive young man had been totally misled
    2) you’re a silly, naive old woman
    3) I was very naive to begin with, but I learnt fast
    4) Andy had a sweet, naive look when he smiled
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “naive” with “stubborn”
    you’re a silly, stubborn old woman

  9. Insecure
    1) a rather gauche, insecure young man
    2) an insecure footbridge
    3) a gauche, rather insecure young man
    4) the company has already insecured two million pounds’ worth of business
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “insecure” with “secure”
    the company has already secured two million pounds’ worth of business

  10. Conclude
    1) they conclude their study with these words
    2) he concluded the press conference with another announcement about welfare reform
    3) the doctors concluded that Esther had suffered a stroke
    4) from this letter, one can only conclude that he was a rather unpleasant man
    5) None of the above
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.