Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 79[Missing DI]

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. Refer to the table and answer the given questions.

Data related to number of candidates appeared and qualified in a competitive exam from 2 states during 5 years.

Year             Arunachal Pradesh           Madhya Pradesh
Number of Appeared candidates Percentage of Appeared candidates who qualified Number of Appeared candidates Percentage of Appeared candidates who qualified
2011 450 50% ___ 40%
2012 600 24% ___ 35%
2013 ___ 50% 280 40%
2014 480 60% 550 50%
2015 380 ___ 400 ___

Note: Few values are missing in the table (indicated by __).
A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given questions on the basis of given data and information.

  1. Out of the number of qualified candidates from State Arunachal Pradesh in 2013, the respective ratio of male and female candidates is 11:9. If the number of female qualified candidates from State Arunachal Pradesh in 2013 is 162, what is the number of appeared candidates(both male and female) from State Arunachal Pradesh in 2013?
    A. 630
    B. 510
    C. 570
    D. 650
    E. 720
    Answer – E. 720
    Explanation :
    X — Male candidates
    X = 162 * (11/9) = 198
    Total Qualified Candidates = 198 + 162 = 360
    Total Appeared Candidates = 360 * (100/50) = 720.

  2. Number of Appeared Candidates from State Madhya Pradesh increased by 100% from 2011 to 2012. If the total number of qualified candidates from State Madhya Pradesh in 2011 and 2012 together is 550, what is the number of appeared candidates from State Madhya Pradesh in 2011?
    A. 480
    B. 420
    C. 500
    D. 460
    E. 400
    Answer – C. 500
    Explanation :
    x — Total number of appeared Candidates in 2011
    2x — Total number of appeared Candidates in 2012
    x*(40/100) + 2x*(35/100) = 550
    110x/100 = 550 —> x = 500

  3. What is the difference between number of qualified candidates from State Arunachal Pradesh in 2011 and that in 2012?
    A. 51
    B. 41
    C. 61
    D. 81
    E. 71
    Answer – D. 81
    Explanation :
    50% of 450 = 225
    24% of 600 = 144
    Difference – 81

  4. If the average number of qualified candidates from State Madhya Pradesh in 2013, 2014 and 2015 is 320, what is the number of qualified candidates from state Madhya Pradesh in 2015?
    A. 591
    B. 573
    C. 583
    D. 587
    E. 579
    Answer – B. 573
    Explanation :
    Average no of qualified students in 2013,2014,2015 = 320
    Total no of qualified students in 2013,2014,2015 = 960
    Qualified students in 2015 = (960 – (40% Of 280 + 50% Of 550)) = 960 – 387 = 573

  5. If the respective ratio between number of qualified candidates from State Arunachal Pradesh in 2014 and 2015 is 8:11, what is the number of qualified candidates from State Arunachal Pradesh in 2015?
    A. 396
    B. 312
    C. 316
    D. 334
    E. 398
    Answer – A. 396
    Explanation :
    x — Number of qualified candidates in 2015
    x = 288*(11/8) = 396

II. Refer to the table and answer the given questions.
Data related to number of employees in 5 different companies in December, 2012

Company Total number of Employees Out of total number of employees
Percentage of Engineering Graduates Percentage of Science Graduates Percentage of Arts Graduates
A 1000 32% ___ ___
B 600 ___ 42% 30%
C ___ 30% 30% ___
D ___ ___ 40% 20%
E ___ 35% 50% ___

I. Employees of the given companies can be categorised only in three types:
Engineering Graduates, Science Graduates and Arts Graduates
II. Few values are missing in the table (indicated by ___). A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given questions, on the basis of the given data and information.

  1. What is the difference between the number of Arts graduate employees and Engineering Graduates employees in Company B?
    A. 17
    B. 18
    C. 12
    D. 11
    E. 16
    Answer – C. 12
    Explanation :
    Number of Arts graduate employees = 30% of 600 = 180
    Number of Engineering Graduates employees = 28% of 600 = 168
    Difference = 180 – 168 = 12

  2. The Average number of Arts graduate employees and Science graduate employees in Company E was 338. what was the total number of employees in Company E?
    A. 920
    B. 960
    C. 1120
    D. 1040
    E. 1080
    Answer – D. 1040
    Explanation :
    Average no of Arts graduate employees and Science graduate employees in Company E = 338
    Total no of Arts graduate employees and Science graduate employees in Company E = 676
    Total number of employees in Company E = X
    X = 676 * (100/65) = 1040

  3. If the respective ratio between the number of Science graduate employees and Arts graduate employees in Company A was 10:7, what was the number of Arts graduate employees in A?
    A. 294
    B. 266
    C. 280
    D. 308
    E. 322
    Answer – C. 280
    Explanation :
    Number of Science Graduate employees = 32% of 1000 = 320
    Number of Science Graduate employees and Arts graduate employees = 1000 -320 = 680
    Number of Arts graduate employees in A = 680 * (7/17) = 280

  4. Total number of employees in Company B increased by 20% from December 2012 to 2013, If 20% of the total number of employees in Company B in December, 2013 was Engineering graduates, what was the number of Engineering graduate employees in Company B in December 2013?
    A. 194
    B. 166
    C. 144
    D. 152
    E. 138
    Answer – C. 144
    Explanation :
    Total number of employees in Company B in 2013 = 720
    Engineering graduate employees in Company B in December 2013 = 20% of 720 = 144

  5. Total number of employees in Company C was 3 times the total number of employees in Company D. If the difference between number of Arts graduate employees in Company D and that of Science graduate employees in the same Company was 120, what was the total number of employees in Company C?
    A. 1200
    B. 1400
    C. 1720
    D. 1600
    E. 1800
    Answer – E. 1800
    Explanation :
    40% – 20% = 120
    20% = 120; Total number of employees in Company D = 600
    Total number of employees in Company C = 1800