Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 47

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Bank PO Level Questions :-

I. The following pie chart gives the percentage of workers from various industries working in night shifts. The bar graph shows the percentage of female workers from these industries working in night shifts.

mixed-graph

  1. What is the approximate average number of females working in night shifts in all the industries?
    A. 2066
    B. 2395
    C. 2069
    D. 2394
    Answer – A. 2066
    Explanation :
    Average number of females
    = [12% of 20% of 40250 + 18% of 20% of 40250 + 32% of 40% of 40250 + 8% of 60% of 40250 +14% of 40% of 40250 +16% of 10% of 40250]/6
    =12397/6 = 2066

  2. The number of females working in night shifts in the gaming industry is what percent of the total number of people working in the night shifts from all the industries taken together?
    A. 3.9%
    B. 3.7%
    C. 3.6%
    D. 3.5%
    Answer – C. 3.6%
    Explanation :
    Female workers in Gaming = 18% of 20% of 40250 = 1449
    % = [Female workers in Gaming / Total no of people working in night shifts from all industries]*100
    = [1449/40250] *100
    = 3.6%

  3. What is the difference in percentage of males and females working in night shifts in these industries?
    A. 38.9%
    B. 38.7%
    C. 38.6%
    D. 38.4%
    Answer – D. 38.4%
    Explanation :
    Total number of female workers = 12397 (From question 1)
    Total number of male workers = 40250 – 12397 = 27853
    Difference between male & female workers = 27853 – 12397 = 15456
    % = [Difference between male & female workers/Total workers]*100 = 38.4%

  4. If the number of females working in the night shifts in marketing were 3206, while the number of females in rest of the industries remained unchanged, the new % of females working in night shifts will be _______(assume that the total number of people working in night shifts remains constant)
    A. 33.19%
    B. 33.18%
    C. 33.16%
    D. 33.14%
    Answer – C. 33.16%
    Explanation :
    Female workers in Marketing = 14% of 40% of 40250 = 2254
    According to question, Female workers in Marketing = 3206
    Difference = 952
    After Increment, no of females = Total number of female workers + 952 = 12397(From question 1) + 952 = 13349
    % = [13349/40250]*100 = 33.16%

  5. Percentage of males working in night shifts is lowest in which of the following industries?
    A. Sales
    B. IT
    C. Marketing
    D. Gaming
    Answer – A. Sales
    Explanation :
    Sales = 8% of 40% of 40250 = 1288
    IT = 12% of 80% of 40250 = 3864
    Marketing = 14% of 60% of 40250 = 3381
    Gaming = 18% of 80% of 40250 = 5796

II. In the following graph the number of laptops manufactured by six different companies in the years 2014 and 2015 has been given. Read the graph carefully and answer the following questions.

Number of laptops(in thousand) manufactured by six different companies

radar-graph

  1. The respective ratio between the number of laptops manufactured by Lenovo in 2015 and that by Acer in 2014 is
    A. 7:8
    B. 8:7
    C. 6:7
    D. 7:6
    Answer – B. 8:7
    Explanation :
    manufactured by Lenovo in 2015 : manufactured by Acer in 2014
    40000:35000 = 8:7

  2. What is the average number of laptops (in thousand) manufactured by all the companies taken together in 2015?
    A. 22.5
    B. 23.5
    C. 24.5
    D. 25.5
    Answer – A. 22.5
    Explanation :
    Average = [25 + 15 + 10 + 15 + 40 + 30]/6 = 22.5

  3. What is the % decrease in production of laptops by HP in 2015 in comparison to that in 2014?
    A. 75%
    B. 60%
    C. 65%
    D. 70%
    Answer – B. 60%
    Explanation :
    HP in 2014 = 25
    HP in 2015 = 10
    % decrease = [(25-10)/25]*100 = 60%

  4. The difference between the number of laptops manufactured by Apple Lenovo and Samsung in 2015 and that by Dell, HP and Acer in 2014 is
    A. 5 thousand
    B. 15 thousand
    C. 25 thousand
    D. 20 thousand
    Answer – A. 5 thousand
    Explanation :
    laptops manufactured by Apple Lenovo and Samsung in 2015 = 15 + 40 + 25 = 80 thousand
    laptops manufactured by Dell, HP and Acer in 2014 = 15 + 25 + 35 = 75 thousand
    Difference = 5 thousand

  5. What is the total number of laptops (in thousand) manufactured by all the companies taken together in 2014?
    A. 100 thousand
    B. 120 thousand
    C. 130 thousand
    D. 140 thousand
    Answer – B. 120 thousand
    Explanation :
    Sum = 15 + 5 + 25 + 35 + 25 + 15 = 120 thousand