Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 36

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

Direction: Q(1- 5) Study the following graph and answer the following:

Tea in west Bengal in million kg

Bar Graph

Line graph shows the availability in gram

Line graph

  1. The population of west Bengal in 2004 is –
    a) 520 million
    b) 620 million
    c) 720 million
    d) 780 million
    e) None of these
    Answer – c) 720 million
    Explanation :
    Production in 2004 = 700 and export  = 340, so tea remaining for west Bengal = 700 – 340 = 360 million kg.
    So population = (360*1000)/500 = 720 million

  2. What is the first half decade’s average per capita availability of tea?
    a) 434
    b) 430
    c) 456
    d) 466
    e) None of these
    Answer – b) 430
    Explanation :
    400 + 390 + 410 + 500 + 450  = 2675, so average = 2150/5 = 430

  3. Which year shows the maximum percentage of export with respect to production?
    a) 2001
    b) 2003
    c) 2004
    d) 2005
    e) None of these
    Answer – e) 2006
    Explanation :
    For 2001 = 96/480 = 0.2
    For 2002 = 180/540 = 0.33
    For 2003 = 288/720 = 0.4
    For 2004 = 340/700 = 0.48
    For 2005 = 400/600 = 0.667
    For 2006 = 450/660 = 0.681

  4. What is the average proportion of tea exported to the tea produced over the period?
    b) 0.57
    c) 0.87
    d) 0.93
    e) None of these
    Answer – a) 0.47
    Explanation :
    Average of tea exported = 1754/6
    average of tea produced = 3700/6
    proportion = 1754/3700 = 0.47

  5. If the area under tea production was less by 15% in 2005 as compared to 2004, then the approximate rate of increase in productivity of tea in 2005-
    a) 25%
    b) 30%
    c) 40%
    d) 10%
    e) can’t be determined
    Answer – e) can’t be determined
    Explanation :

(6 – 10) Study the following graph carefully and answer the questions accordingly: –
Bar graphRatio of females to males: 

DEPARTMENT FEMALES MALES
HR 9 16
MARKETING 3 2
IT 9 31
FINANCE 2 3
PRODUCTION 11 4
MERCHANDISING 4 3

  1. What is the total number of males working in all the department together?
    a) 463
    b) 654
    c) 764
    d) 906
    e) None of these
    Answer – c) 764
    Explanation :
    225*16/25 + 275*2/5 + 200*31/40 + 175*3/5 + 375*4/15 + 350*3/7 = 764

  2. What is the number of females working in HR department?
    a) 71
    b) 64
    c) 81
    d) 90
    e) None of these
    Answer – c) 81
    Explanation :
    225*9/25 = 81

  3. What is the ratio of total number of employees working in production department to those working in merchandising department
    a) 14:15
    b) 12:17
    c) 15:16
    d) 15:14
    e) None of these
    Answer – d) 15:14
    Explanation :
    375:350 = 15:14

  4. What is the ratio of the number of females working in HR department to that of males working in production department?
    a) 81:99
    b) 81:100
    c) 100:81
    d) 121:100
    e) None of these
    Answer – b) 81:100
    Explanation :
    [225*9/25]/[375*4/15] = 81 : 100

  5. In which department are the lowest number of females is working?
    a) Marketing
    b) Finance
    c) Production
    d) HR
    e) IT
    Answer – e) IT
    Explanation :
    IT = 200*9/40 = 45