Reasoning Questions: Syllogism Set 23

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Direction:Q(1 – 2)
    Statements: All bags are novels. No novel is a pen. All pens are pencils.
    Conclusions: -1) No bag is a pen 2) all bag being pencils is a possibility.
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5) if both conclusions I and II follow
    Explanation :syllogism
  2. Statements: All bags are novels. No novel is a pen. All pens are pencils.Conclusions: 1) No pencil is a bag 2) All novels being pencils is a possibility.
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2) if only conclusion II follows.
    Explanation :syllogism
  3. Direction:Q(3 – 4)
    Statements: -No boy is a graduate. Some graduates are girls. All girls are intelligent.
    Conclusions: -1) All boys being intelligent is a possibility 2) No boy is a girl.
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) if only conclusion I follows.
    Explanation :syllogism
  4. Conclusions:  1) No intelligent is a graduate 2) At least some intelligent are graduates.
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2) if only conclusion II follows.
    Explanation :syllogism
  5. Statements: – No river is white. All whites are blacks. Some blacks are huts.
    Conclusions: – 1) No river is black 2) At least some whites are huts
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) if neither conclusion I nor II follows.
    Explanation :syllogism
  6. Statements: No virus is hardware. Some hardware are antivirus. All applications are hardware.
    Conclusions: 2) No application is a virus 2) some virus are applications.
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 1) if only conclusion I follows.
    Explanation :syllogism
  7. Statements: All wings are plastic. No sheet is a wing. All sheets are fibres.
    Conclusions: 1) Some fibres are sheets 2) Some fibres if they are wings must be plastic.
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5) if both conclusions I and II follow
    Explanation :syllogism
  8. Statements: Some desks are circular. Some rectangles are desk.
    Conclusions: 1) Some desk being circular is a possibility 2) some rectangles are circular
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) if neither conclusion I nor II follows.
    Explanation :syllogism
  9. Direction:Q(9 –10) 
    Statements: All cows are birds. All birds are bat. Some birds are sparrows.
    Conclusions: 1) All cows are bats 2) All bats being sparrows is a possibility.
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5) if both conclusions I and II follow
    Explanation :syllogism
  10. Conclusions:  1) Some bats are not birds 2) All sparrows are birds.
    1) if only conclusion I follows.
    2) if only conclusion II follows.
    3) if either conclusion I or II follows.
    4) if neither conclusion I nor II follows.
    5) if both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 4) if neither conclusion I nor II follows.
    Explanation :syllogism only 2 follows (when all birds overlap all sparrow)

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts

AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test