Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 35

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

Direction: Q(1- 5) Study the following graph and answer the following:
DI
Following graph shows the percentage of students who studied in private schools during 10th class
Graph

  1. In 2007 total number of candidates from different parts of the country was 1000, then how many non- private school students from TN passed the 10th board?
    a) 125
    b) 275
    c) 250
    d) 225
    e) None of these
    Answer – d) 225
    Explanation :
    1000*(25/100)*(90/100) = 225

  2. In 2007 total number of students from private school from HP was 200, then many non-private school students are from Assam
    a) 920
    b) 940
    c) 960
    d) 980
    e) None of these
    Answer – c) 960
    Explanation :
    Let total students from all region are P,
    (10/100)*P*(25/100) = 200, we got P = 8000
    Non- private students from Assam = 8000*(16/100)*(75/100) = 960

  3. If total passed students from J& K was 220, what is the ratio between the numbers of private students in TN to the number of non-private school students from Rajasthan?
    a) 25: 302
    b) 25:304
    c) 25:308
    d) 23:304
    e) None of these
    Answer – b) 25:304
    Explanation :
    (11/100)*P = 220, P = 2000
    Now ratio = 2000*(25/100)*(10/100) : 2000*(38/100)*(80/100) = 25 : 304

  4. If the number of private school students in Assam was 100, then how many candidates passed the examination from all parts from the country?
    a) 2000
    b) 2500
    c) 3000
    d) 4000
    e) None of these
    Answer – b) 2500
    Explanation :
    (16/100)*P*(25/100) = 100, P = 2500

  5. If there is a increase of 10% and 20% students in Rajasthan and HP in the year 2008 respectively and the number of candidates passed from J&K in 2007 was 110, what would be the approximate number of students passed from Rajasthan and HP in the year 2008?
    a) 438
    b) 498
    c) 538
    d) 548
    e) None of these
    Answer – c) 538
    Explanation :
    Let total number of students be P,
    (11/100)*P = 110, P =1000
    In 2007, Rajasthan = 1000*(38/100) = 380 and HP = 1000*(10/100) = 100
    In 2008, Rajasthan = 380*(110/100) = 418 and HP = 100*(120/100) = 120
    Total = 418 + 120 = 538

Direction: Q(6- 10) Study the following graph and answer the following:
DI
Total number of students = 6000

  1. The number of students enrolled in cooking are what percent of the number of students enrolled in Painting?
    a) 123.33 %
    b) 133.33 %
    c) 143.33 %
    d) 153.33 %
    e) None of these
    Answer – b) 133.33 %
    Explanation :
    [6000*(20/100)]/[6000*(15/100)]*100 = 400/3 = 133.33%

  2. What is the total number of students enrolled in stitching and singing classes?
    a) 2100
    b) 2400
    c) 2700
    d) 3300
    e) None of these
    Answer – a) 2100
    Explanation :
    [(15 + 20)/100]*600 = 2100

  3. How many students are enrolled in painting classes?
    a) 300
    b) 450
    c) 600
    d) 900
    e) None of these
    Answer – d) 900
    Explanation :
    (15/100)*6000 = 900

  4. What is the ratio between the number of students enrolled in dancing and stitching together to that of singing and painting together?
    a) 5:7
    b) 7:5
    c) 6:7
    d) 7:6
    e) None of these
    Answer – c) 6:7
    Explanation :
    (30/100)*6000 : (35/100)*6000 = 6:7

  5. The number of students enrolled in painting is approximately what percent of that of singing and cooking together?
    a) 32.5 %
    b) 37.5 %
    c) 42.5 %
    d) 47.5 %
    e) None of these
    Answer – b) 37.5 %
    Explanation :
    [(15/100)*6000]/[(40/100)*6000]*100 = 75/2 = 37.5%

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts