Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 32

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

I.Study the following graph to answer the given questions

% of Male and Female in 5 different Companies(Total number = 50,000)

Bar Chart

Pie Chart

  1. What is the number of female in the company C ?
    A.7600
    B.5200
    C.6600
    D.8000
    E.None of these
    Answer – C.6600
    Explanation :
    C = 50000*24/100 = 12000
    Female = 12000*55/100 = 6600

  2. The total number of employees in the company E is approximately what % of the total number of employees in the Company B ?
    A.69%
    B.93%
    C.75%
    D.83%
    E.None of these
    Answer – D.83%
    Explanation :
    B = 50000*18/100 = 9000
    E =50000*15/100 = 7500
    % = 7500*100/9000 = 83.33 = 83%

  3. What is the difference between number of males working in the company A to number of female working in the company D ?
    A.1565
    B.4123
    C.3240
    D.2125
    E.None of these
    Answer – D.2125
    Explanation :
    A = 50000*23/100 = 11500
    A –Male = 75*11500/100 = 8625
    D =50000*20/100 = 10000
    D – Female = 65*10000/100 = 6500
    Difference = 8625 – 6500 = 2125

  4. What is the total number of Males working in the companies B, D and E together ?
    A.7600
    B.9200
    C.10500
    D.6700
    E.None of these
    Answer – B.9200
    Explanation :
    B = 9000*30/100 =2700
    D =10000*35/100 =3500
    E =7500*40/100 =3000
    Total = 9200

  5. What is the ratio between the number of female in Company A to the number of male in Company D ?
    A.17:21
    B.28:21
    C.23:28
    D.3:7
    E.None of these
    Answer – C.23:28
    Explanation :
    A female = 11500*25/100 = 2875
    D male = 10000*35/100 = 3500
    A:D = 2875 : 3500 =23:28

II.Study the following table to answer the given questions

Number of 5 different newspaper(in thousands) sold in 5 different cities in a month

City/Newspaper Delhi Mumbai Kolkata Chennai Jaipur
The Hindu 630 810 740 420
Hindustan Times 760 650 420 754 560
The times of India 670 563 850 644
Deccan Chronicle 330 643 865 542
The Indian Express 450 312 512 680 346

 

  1. If the number of The Hindu newspaper sold in Kolkata is equal to the difference between the no of The Hindu newspaper sold in the cities Mumbai and Jaipur. Find the average sales of The Hindu news paper in all the 5 cities together in a month ?
    A.5,98,000
    B.4,59,000
    C.4,32,000
    D.6,58,000
    E.None of these
    Answer – A.5,98,000
    Explanation :
    Kolkata = 810 – 420 = 390
    Avg = 630+810+390+740+420 /5 = 598

  2. The sales of Deccan Chronicle in Mumbai is what % of that of the Hindustan Times in Chennai.If the no of Deccan Chronicle sold in Mumbai is 100 less than the same newspaper sold in Kolkata?
    A.85%
    B.72%
    C.54%
    D.43%
    E.None of these
    Answer – B.72%
    Explanation :
    DC M = 543
    HT C = 754
    % = 543*100/754 = 72.01 = 72%

  3. If the Times of India Newspaper sold in Jaipur is equal to the number of The Hindu newspaper sold in Kolkata.Find the average no of newspapers sold in Jaipur in a month.
    A.765000
    B.543000
    C.452000
    D.342000
    E.None of these
    Answer – C.452000
    Explanation :
    Kolkata The Hindu = Jaipur Times of India = 390
    Total = 2258/5 = 451.6 = 452

  4. Find the difference between the total no of The Indian Express sold to the total number of Deccan Chronicle sold in a month all the cities together ?
    A.623000
    B.654000
    C.730000
    D.432000
    E.None of these
    Answer – A.623000
    Explanation :
    The Indian Express = 2300
    Deccan Chronicle = 2923
    Diff = 2923 – 2300 = 623

  5. Find the ratio of number of The Hindu newspaper sold in Delhi to the number of The times of India news paper sold in Kolkata ?
    A.12:21
    B.44:56
    C.63:85
    D.3:11
    E.None of these
    Answer – C. 63:85
    Explanation :
    Hindu : ToI = 630:850 = 63:85