Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 29

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

I.Study the table and answer the given Questions

Data related to monthly salary structure of 6 individuals from different Organization(Data in Rupees)

Name Total Salary Expenditure Saving
Prithiv 28,300 24,500
Amit 2,800
Kayal 19,600 11,450 5800
Easwar 20,650
Rohit 17,900
Siva 23700 20,400
  1. If Rohi spend his 72% of his salary in Rent, Entertainment, Education etc, then what was his total salary ?
    A.Rs.16,300
    B.Rs.10,000
    C.Rs.12,500
    D.Rs.11,600
    E.None of these
    Answer – B.Rs.10,000
    Explanation :
    100 – 72 = 28% => 2800
    100*2800/28 = 10,000

  2. If Rohit spend 27% of his expenditure for rent, 33 % of his expenditure for education and 40% of his expenditure for various purpose, then find the amount he spend for education ?
    A.Rs.5907
    B.Rs.5400
    C.Rs.7650
    D.Rs.4680
    E.None of these
    Answer – A.Rs.5907
    Explanation :
    100% = 17,900
    33% = 33*17,900/100 = 5907

  3. Find the approximate % of salary spend for saving by Siva ?
    A.12%
    B.17%
    C.14%
    D.20%
    E.None of these
    Answer – C.14%
    Explanation :
    23700-20400 = 3300
    3300*100/23700 = 13.92 = 14%

  4. Easwar Expenditure amount is 10% more than the kayal expenditure then find the amount spend for saving by Easwar ?
    A.Rs.9100
    B.Rs.5400
    C.Rs.7680
    D.Rs.8055
    E.None of these
    Answer – D.Rs.8055
    Explanation :
    11450*10/100 = 1145
    Easwar Expenditure = 11450+1145 = 12595
    Saving = 20650 – 12595 = 8055

  5. In the given table whose salary is high ?
    A.Prithiv
    B.Kayal
    C.Rohit
    D.Can’t be determined
    E.None of these
    Answer – D.Can’t be determined
    Explanation : We cannot find the Rohit salary , we know only his expenditure

  6. Siva’s salary is how much % less than the Prithiv’s salary ?
    A.16.25%
    B.17.30%
    C.18.50%
    D.12.75%
    E.None of these
    Answer – A.16.25%
    Explanation :
    Siva = 23700
    Prithiv = 28300
    (28300-23700)*100/28300 = 4600*100/28300 = 16.25%

II.Study the table and answer the given Questions

In a group of 520 students(male and female).Three fifth of them are males.50% of males are graduates, in that 15% of males are Doctors, 27% of males are arts & science graduates, 30% of total students are engineer graduates. Arts & science graduates of Male and Female are in the ratio 7:8. 45% of females are non graduates.


Explanation :
Male = 3*520/5 = 312
Graduates = 50*312/100 = 156
Non Graduates = 312 – 156 = 156
Doctor = 15*156/100 = 23
Arts = 27*156/100 = 42
Er = 156 – 65 = 91
Female = 520 – 312 = 208
Non graduates = 45*208/100 = 94
Er total = 30*520/100 = 156
Female Er = 156 – 91 = 65
Arts = 7x:8x
7x = 42=> x = 6
8x = 48
Female arts = 48
Female Doctors = 114-48-65 =1

  1. Totally how many doctors in that group ?
    A.23
    B.24
    C.32
    D.20
    E.None of these
    Answer – B.24
    Explanation : 23+1 = 24

  2. Find the ratio of non graduates of Male and Female ?
    A.14:5
    B.23:16
    C.78:47
    D.34:23
    E.None of these
    Answer – C.78:47
    Explanation : 156:94 = 78: 47

  3. Find the total Number Engineer in this group ?
    A.167
    B.154
    C.134
    D.156
    E.None of these
    Answer – D.156
    Explanation : Er = 91+65

  4. Find the no of female arts & science graduates ?
    A.30
    B.48
    C.60
    D.72
    E.None of these
    Answer – B.48
    Explanation :  8*6 = 48

  5. The number of female who are graduates is what % of the number males who are non graduates ?
    A.87%
    B.56%
    C.64%
    D.73%
    E.None of these
    Answer –
    Explanation : (114/156) *100 = 73%

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.