Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions : Ages Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Maths in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages, which is common for competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. The ratio of the age of a mother to that of his son at present is 9:6 and the ratio of the son to that of his father will be 1:2.What is the ratio of the present age of the mother to that of father ?
    A.3:4
    B.1:3
    C.2:5
    D.3:2
    E.None of these
    Answer – A.3:4
    Explanation :
    9:6 :: 1:2
    9:6::6:12
    9:6:12 => 3:2:4

  2. John’s present age is one fourth of his father’s age two years ago. John’s father’s age will be twice Raman’s age after 10 years. If Raman’s 12th birthday was celebrated 2 years ago, then what is John’s present age ?
    A.5years
    B.7years
    C.9years
    D.11years
    E.None of these
    Answer – C.9 years
    Explanation :
    Raman = 12+2 = 14
    John’s father = X+10 =2(10+14)
    X = 48-10 = 38
    John = 36/4 =9

  3. The sum of the age of Father and his daughter is 62years. After 5 years, the age of father will be five times that of the son. What is the age of the Son ?
    A.9years
    B.12years
    C.5years
    D.7years
    E.None of these
    Answer – D.7years
    Explanation :
    Son = 62-5(5-1)/5+1 = 62-20/6 = 42/6 = 7

  4. The present age of Sriram is twice that of his brother. Five years hence the ratio of their ages will be 21:13. What is the present age of his brother ?
    A.10years
    B.8years
    C.13years
    D.21years
    E.None of these
    Answer – B.8years
    Explanation :
    2x+5/x+5 = 21/13
    26x+65 = 21x+105
    5x=40
    X = 8

  5. The sum of ages of Kavi and Sunil at present is 28 years more than the present age of Yagavi.The present age of Sunil is 6 years more than the age of Yagavi.What is the present age of Kavi ?
    A.15years
    B.28years
    C.22 years
    D.18years
    E.None of these
    Answer – C.22 years
    Explanation :
    S = Y+6
    K+S = Y+28
    K+Y+6 = Y+28
    K = Y+28-Y-6
    K = 22

  6. 18years ago the ratio of A’s age to B’s age was 8:13.Present age of their ages ratio is 5:7.What is the present age of B ?
    A.90years
    B.70years
    C.60years
    D.50years
    E.None of these
    Answer – B.70years
    Explanation :
    8x+18/13x+18 =5/7
    56x+126 = 65x+90
    9x = 36
    X =4
    B = 13*4 + 18 = 70

  7. Average age of a group of 32 students is 26 years. If a teacher is included then the average age rises by 1 year,then the present age of teacher is
    A.59 years
    B.48years
    C.37years
    D.42years
    E.None of these
    Answer – A.59 years
    Explanation :
    Students total age = 32*26 = 832
    Students & Teacher total age = 33*27 = 891
    Teacher = 891-832 = 59

  8. The ages of Sulekha and Arunima are in the ratio of 8 : 5 respectively. After 5 years the ratio of their ages will be 7:5. What is the difference in years between their ages.
    A.7 years
    B.5 years
    C.4 years
    D.6 years
    E.None of these
    Answer – D.6 years
    Explanation :
    8:5 => 16:10 =>after 5 years  21:15 = 7:5
    16-10 = 6

  9. Aswin is younger than Dravid by 9 years. If the ratio of their ages is 7:9, find the age of Dravid
    A.43years
    B.38years
    C.41 years
    D.37years
    E.None of these
    Answer – C.41 years
    Explanation :
    x/x+9 = 7/9
    9x = 7x+63
    2x = 63
    X = 63/2 = 31.5 =32
    Dravid = 32+9 = 41years

  10. Survesh was thrice as old as Sneha 5 years back. Survesh will be 7/3 times as old as Sneha 5 years hence. How old is Sneha today
    A.31years
    B.17years
    C.23years
    D.26 years
    E.None of these
    Answer – D.26 years
    Explanation :
    (7/3) * (X +10) = (3X + 10)
    7(x+ 10) = 3(3x+ 10)
    7x+70 = 9x+30
    2x=40
    X = 20
    Snehal Age = 20+6 = 26 years