Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Ages Set 16

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

    1. When Rajesh was born, his father age was 29 years older than his Brother and his Mother was 25 years older than his Sister. If his Brother is 2 years elder than his Sister. After 6 years the average age of the family is 20. Then what is the age of Mother when Rajesh was born?
      1. 27
      2. 28
      3. 29
      4. 30
      5. Cannot be determined
      Answer – 2. 28
      Explanation :
      Sister = x; Brother = x+2; Father = 29+x+2; Mother = 25+x
      Present age – 4x+58
      After 6 years
      4x+58+30 = 4x+88
      4x+88 = 100
      x = 3
      Mothers age = 25+x = 28.

    2. The ratio of Present age of Madhu and Divya is 6:7. Madhu is 7 years younger than Laxmi. Laxmi’s age after 8 years will be 51 years. Then what is the difference between the present ages of Madhu and Divya?
      1. 3 Years
      2. 4 Years
      3. 5 Years
      4. 6 Years
      5. Cannot be determined
      Answer – 4. 6 Years
      Explanation :
      M/D = 6/7
      L- M =7
      L+8 = 51 L = 43
      M = 36
      D = 42
      D-M = 42-36 = 6

    3. Sum of Raju and Ravi age is 1 less than Ramu. After one year Sum of Raju and Ravi age is equal to Ramu’s age. After another year Sum of Raju and Ravi is 1 more than Ramu’s age. If the sum of Raju, Ravi and Ramu’s age is 23. Then what is the age of Ramu?
      1. 11
      2. 12
      3. 13
      4. 14
      5. Cannot be determined
      Answer – 2. 12
      Explanation :
      X+Y+Z = 23
      X+Y+1 = Z
      Z = 12

    4. Sridhar has three sons Satish, Ritesh and Nitesh. Satish is oldest while Nitesh is the Youngest. The present ages of all the three son’s are square numbers. Sum of their ages after 3 years will be 39. Then what is the present age of Ritesh?
      1. 1
      2. 4
      3. 9
      4. 16
      5. 25
      Answer – 2. 4
      Explanation :
      X+Y+Z = 30
      Possible ages ( 1,4,9,16,25)
      from above ages = (1,4,25)

    5. Sum of the twice the age of Surya and his Father age is 79. Sum of the twice the age of Father and Surya’s age is 104. The average of Surya, his Father and his Mother is 32. Then what is the age of his Mother?
      1.32
      2.33
      3.34
      4.35
      5.36
      Answer – 4.35
      Explanation :
      2S+F = 79
      2F+S = 104
      S =18 F = 43
      18+43+M/3 = 32
      M =35

    6. The ratio of Arun and Varun age is 11:9. After 5 years the difference between their age is 2. Then Arun is how many years elder than Varun?
      1.1 Year
      2.2 Years
      3.3 years
      4.4 Years
      5.Cannot be determined
      Answer – 2.2 Years
      Explanation:
      A/V = 11/9
      11x-9x =2

    7. Sum of the Ages of Aruna, Bhaskar, Chaitu and Dinesh is 78. Aruna is 5 years older than Bhaskar. Chaitu is 3 years older than Dinesh. Aruna age is 9 times the age of Dinesh. Then what is the age of Chaitu?
      1.4
      2.5
      3.6
      4.7
      5.Cannot be determined
      Answer – E. 40
      Explanation :
      A+B+C+D = 78
      B = A-5, C= D+3 , A=9
      A = 36
      V = 7

    8. Present age of Husband and Wife is 28 and 24 Years respectively. At that age twin babies were born to them. After how many years the average of the family will be same as before babies were born?
      1.10 Years
      2.11 Years
      3.12 Years
      4.13 Years
      5.Cannot be determined
      Answer – 4.13 Years
      Explanation :
      28+24/2 =26 = (28+x+24+x+2x)/4
      104 = (52+4x)
      x= 13

    9. Six years ago Manisha age was equal to sum of present ages of her Son and Daughter. Four years hence , the ratio of ages of her Son and Daughter at that time will be 7:6. Manisha is 6 years younger than his Husband. Manisha’s present age is 2.5 times the present age of her Daughter. Then what is the age of Manisha’s Husband?
      1.50
      2.54
      3.56
      4.60
      5.Cannot be determined
      Answer – 3.56
      Explanation :
      M-6 = S+D
      M =2.5D
      s+4/D+4 = 7/6
      D = 20
      M = 50 H = 56

    10. Sum of Sita and Gita age is 1 less than Rita. After one year Sum of Sita and Gita age is equal to Rita’s age. After another year Sum of Sita and Gita is 1 more than Rita’s age. If the sum of Sita, Gita and Rita’s age is 19. Then what is the age of Sita?
      1.4
      2.5
      3.6
      4.7
      5.Cannot be determined
      Answer – 5.Cannot be determined
      Explanation :
      X+Y+Z = 19
      X+Y+1 = Z
      Z =10
      X+Y+2 = Z+1
      X+Y+4 = Z+2+1. Based on above solution cannot be determined