Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions : Ages Set 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

        1. The average runs scored by a cricketer is 42 innings, is 40. The difference between his maximum and minimum scores in an inning is 100. If these two innings are not taken into consideration, then the average score of remaining 40 inning is 37. Calculate the maximum runs scored by him in an innings?
          A. 125
          B. 150
          C. 110
          D. 100
          E. None of these
          Answer – B. 150
          Explanation :
          Let the minimum score = x
          ∴ Maximum score = x + 100
          ∴ x + (x + 100) = 42 x 40 – 40 x 37
          ⇒ 2x + 100 = 1680 – 1480 = 200
          ⇒ 2x = 200 – 100 = 100
          ⇒ x = 50
          Maximum score = x + 100 = 50 + 100 = 150

        2. Silvia was married 8 year ago. Today her age is 9/7 times to that time of marriage. At present his son’s age is 1/6th of her age. What was her son’s age 3 year ago?
          A. 4 yr
          B. 2 yr
          C. 3 yr
          D. 5 yr
          E. None of the Above
          Answer –B. 2 yr
          Explanation :
          Silvia’s age 8 year ago = x
          Present age = x + 8
          x + 8 = 9/7 x
          7(x + 8)= 9x
          x = 28; 28 + 8 = 36
          Son’s age = 1/6 * 36 = 6
          Son’s age 4 year ago = 6-4 =2

        3. Eight years ago, Pavi’s age was equal to the sum of the present ages of her one son and one daughter. Five years hence, the respective ratio between the ages of her daughter and her son that time will be 7:6. If Pavi’s husband is 7 years elder to her and his present age is three times the present age of their son, what is the present age of the daughter?
          A. 15 years
          B. 23 years
          C. 19 years
          D. 27 years
          E. 13 years
          Answer – B. 23 years
          Explanation :
          P – 8 = S + D —(1)
          6D + 30 = 7S + 35 —(2)
          H = 7 + P
          H = 3S
          3S = 7 + P —-(3)
          Solving eqn (1),(2) and (3) D = 23

        4. Ravi’s present age is three times his son’s present age and 4/5th of his father’s present age. The average of the present ages of all of them is 62 years. What is the difference between the Ravi’s son’s present age and Ravi’s father’s present age?
          A. 62 years
          B. 64 years
          C. 69 years
          D. 67 years
          E. 66 years
          Answer – E. 66 years
          Explanation :
          Present age of Ravi is = 4/5x
          Present age of Ravi’s father is = 4/15x
          Ratio = 15: 12 : 4
          Difference between the Ravi’s son’s present age and Ravi’s father’s present age = 62/31 * 3(15 – 4).
          = 2*3*11 = 66 year.

        5. The respective ratio between the present age of Mary and Deepa is x : 42. Mary is 8 years younger than Prema. Prema’s age after 8 years will be 33 years. The difference between Deepa’s and Mary’s age is same as the present age of Prema. What is the value of x?
          A. 18
          B. 10
          C. 16
          D. 11
          E. 17
          Answer – E. 17
          Explanation :
          Prema’s age after 8 years = 33 years
          Prema’s present age = 33 – 8= 25 years
          Mary’s present age = 25 – 8 = 17 years
          Deepa’s present age = 17 + 25 = 42 years
          Ratio between Mary and Deepa = 17 : 42
          X = 17

        6. Mr. Sharma has three sons namely Ram, Amit and Karan. Ram is the eldest son of Mr. Sharma while Karan is the youngest one. The present ages of all three of them are square numbers. The sum of their ages after 5 years is 44. What is the age of Ram after three years?
          A. 15 years
          B. 13 years
          C. 19 years
          D. 17 years
          E. 16 years
          Answer – C. 19 years
          Explanation :
          Square numbers – x, y, z
          (x + 5) + (y + 5)+ (z + 5) = 44
          x + y + z = 44 – 15 = 29
          Possible values of x, y, z = 4, 9, 16 [Out of 1, 4, 9, 16, 25]
          Ram’s present age = 16; after three years = 19

        7. One year before, Reshma was six times as old as her daughter. Six years hence, Reshma’s age will exceed her daughter’s age by 20 years. The ratio of the present ages of Reshma and her daughter is?
          A. 5 : 4
          B. 9 : 4
          C. 5 : 1
          D. 7 : 2
          E. None of the Above
          Answer – C. 5 : 1
          Explanation :
          Ages of Reshma and her daughter = 6x, x
          [6x + 1 + 6] – [x + 1 + 6] = 20
          5x = 20; x = 4
          Ratio = 6x + 1 : x + 1 = 25 : 5 = 5:1

        8. The ratio of present ages of Ramya and Karan’s age is 4:5 and the ratio of present ages of Karan and Priya is 2:5 respectively. If Ramya is two-fifth of Priya’s age, What is Ramya’s age?
          A. 12 years
          B. 10 years
          C. 20 years
          D. Cannot be determined
          E. None of the Above
          Answer – D. Cannot be determined
          Explanation :
          Data Insufficient – Can not be determined.

        9. Ravi is as much younger than Surya as he is older than Suresh. If the sum of the ages of Surya and Suresh is 50 years, what is definitely the difference between Surya and Ravi’s age?
          A. 12 years
          B. 23 years
          C. 19 years
          D. 27 years
          E. Can not be determined
          Answer – E. Can not be determined
          Explanation :
          Surya’s age – Ravi’s age = Ravi’s age – Surya’s age
          Suresh’s age + Surya’s age = 2 Ravi’s age
          Surya’s age + Suresh’s age = 50
          Ravi’s age = 25; We can not find the difference between Surya and Ravi’s age

        10. Amit’s present age is 1.5 times of Hari’s present age. If after 4 years, Amit’s age will be twice of Hari’s age 4 years ago. What is the sum of the present ages of Amit and Hari?
          A. 52 years
          B. 53 years
          C. 60 years
          D. 67 years
          E. 63 years
          Answer – C. 60 years
          Explanation :
          A = 1.5 * H
          A + 4 = 2 * (H – 4)
          A + 4 = 2H – 8
          A + 12 = 2H
          1.5H + 12 = 2H
          H = 24
          A = 24 * 1.5 = 36
          Sum = 36 + 24 = 60