Welcome to Online QuantTest in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI PO 2019.

Answer- 5. x = y or no relation can be established. Explanation –
6x^{2 }-43x+ 72 = 0
6x^{2 }-27x-16x+ 72 = 0
3x(2x-9)-8(2x-9) = 0
(3x-8)(2x-9) = 0 X = 8/3, 9/2

Answer- 5. x = y or no relation can be established. Explanation –
6x^{2 }-43x+ 72 = 0
6x^{2 }-27x-16x+ 72 = 0
3x(2x-9)-8(2x-9) = 0
(3x-8)(2x-9) = 0 X = 8/3, 9/2

Answer- 2. x ≥ y Explanation
x^{2}-18x+77 = 0
x^{2}-7x-11x+77 = 0
x(x-7)-11(x-7)= 0
x =7, 11

y^{2}+4y-77=0
y^{2}+11y-7y-77 = 0
y (y+11)-7(y+11) = 0
y = -11, 7

Incorrect

Answer- 2. x ≥ y Explanation
x^{2}-18x+77 = 0
x^{2}-7x-11x+77 = 0
x(x-7)-11(x-7)= 0
x =7, 11

y^{2}+4y-77=0
y^{2}+11y-7y-77 = 0
y (y+11)-7(y+11) = 0
y = -11, 7

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (7-8): In each of the following questions, a question is followed by two or more statements. Read all the statements and find that which statements are required to answer the question.

Find the number of students in School P?
1. The number of students in school P is 40% of that of school Q, the difference of students of school P and Q is 660.
2. The ratio of the number of boys and girls in school P is 7:8 and the difference between them is 44.

Correct

Answer – 4) Either 1 or 2.
Explanation –
From 1
Let students in school Q = 100x
Students in school P = 40% of 100x = 40x
Difference = 100x – 40x = 60x
60x = 660
X = 11
From 2
Let number of boys = 7x and no. of girls = 8x , total student = 7x+8x = 15x
Difference = 8x – 7x = x
X = 44

Incorrect

Answer – 4) Either 1 or 2.
Explanation –
From 1
Let students in school Q = 100x
Students in school P = 40% of 100x = 40x
Difference = 100x – 40x = 60x
60x = 660
X = 11
From 2
Let number of boys = 7x and no. of girls = 8x , total student = 7x+8x = 15x
Difference = 8x – 7x = x
X = 44

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (7-8): In each of the following questions, a question is followed by two or more statements. Read all the statements and find that which statements are required to answer the question.

What is the percent profit earned by Raghu on selling a shirt?
1. MRP of the shirt is 20% more than the cost price.
2. Cost price of the shirt is Rs. 320
3. A discount of 15% was offered on MRP.

Correct

Answer- 1) Only 1 and 3.
Explanation-
Let the CP of shirt = 100x, MRP = 120x, discount = 15% of 120x = 18x, SP = 120x -18x = 102x
Profit = 102x -100x = 2x
Profit %age of 2x/100x × 100 = 2%

Incorrect

Answer- 1) Only 1 and 3.
Explanation-
Let the CP of shirt = 100x, MRP = 120x, discount = 15% of 120x = 18x, SP = 120x -18x = 102x
Profit = 102x -100x = 2x
Profit %age of 2x/100x × 100 = 2%

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions- Q (9-10): Each question contains two sub- questions i.e., Quantity 1 and Quantity 2. Quantity 1 will be the answer of the first question and Quantity 2 will be the answer of second question. Compare the two quantities –

Monthly salary of Disha is Rs. 72000. She spends 25 % on clothes, X% on perfume, y% on makeup and her saving was Rs. 14400. Quantity 1 Amount spent on perfume and makeup. Quantity 2 Rs. [(55)^{2 }×10 + 9350]

Correct

Answer – 5) Quantity 1 = Quantity 2 or no relation can be established.
Explanation Quantity 1
Saving = 14400 = 20% of 72000
25% of clothes
Therefore, 55% is spent on perfume and makeup.
55% of 72000 = 39600 Quantity 2
55×55×10 + 9350 = 39600

Incorrect

Answer – 5) Quantity 1 = Quantity 2 or no relation can be established.
Explanation Quantity 1
Saving = 14400 = 20% of 72000
25% of clothes
Therefore, 55% is spent on perfume and makeup.
55% of 72000 = 39600 Quantity 2
55×55×10 + 9350 = 39600

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions- Q (9-10): Each question contains two sub- questions i.e., Quantity 1 and Quantity 2. Quantity 1 will be the answer of the first question and Quantity 2 will be the answer of second question. Compare the two quantities –

The ratio of the present age of Nikita to that of Arush is 3:7. Arush is 8 years younger than Rohit. Rohit’s age after 7 years will be 36 years.
Quantity 1: Present age of Rupali, who is 5 years younger than Arush.
Quantity 2: Present age of Nitin who is 7 years older than Nikita.

Correct

Answer- 5) Quantity 1 = Quantity 2 or no relation can be established.
Explanation –
Let the present age of nikita = 3x, present age of arush = 7x
Rohit’s present age = 36-7 = 29
Arush’s present age = 29-8 = 21
7x = 21
X = 3
3x = 9
Q1
Present age of Rupali = 21-5 = 16
Q2
Present age of Nitin = 9+ 7 = 16

Incorrect

Answer- 5) Quantity 1 = Quantity 2 or no relation can be established.
Explanation –
Let the present age of nikita = 3x, present age of arush = 7x
Rohit’s present age = 36-7 = 29
Arush’s present age = 29-8 = 21
7x = 21
X = 3
3x = 9
Q1
Present age of Rupali = 21-5 = 16
Q2
Present age of Nitin = 9+ 7 = 16

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.