Hello Aspirants
Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI PO 2019 Mains Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI PO 2019!!!
Click Here to View Cumulus Course: SBI PO 2019 Mains
SBI PO 2019 Mains: GA Test – 7.00 PM Every Day
SBI PO 2019 Mains: Reasoning Test – 8.00 PM Every Day
SBI PO 2019 Mains: Quant Test – 9.00 PM Every Day
SBI PO 2019 Mains: English Test – 10.00 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for SBI PO 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups
SBI PO Previous Year Question Paper
Click Here to Subscribe Crack High Level Puzzles & Seating Arrangement Questions PDF 2019 Plan
_______________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The data of 8 boats moving in 8 different streams was collected for a day. The line graph gives information about the speed of boats in still water and speed of respective streams in which they are moving. The table below gives information about the total distance travelled by them in the day (both upstream and downstream). Some of the values in the table are missing. Read them carefully and answer the given questions.
The boat A goes downstream for 6 hours. The distance travelled by boat D in upstream is 10% less than the distance travelled by boat A in upstream. For how much time does boat D travels in downstream?
Correct
Answer 1) 6 hours
Explanation Distance travelled by boat A in downstream = 18 × 6 = 108 km
Distance travelled by boat A in upstream = 148 – 108 = 40 km
Distance travelled by boat D in upstream = 40 – 10% of 40 = 40 – 4 = 36 km
Distance travelled by boat D in downstream = 156 – 36 = 120 km
Required time = 120/20 = 6 hoursIncorrect
Answer 1) 6 hours
Explanation Distance travelled by boat A in downstream = 18 × 6 = 108 km
Distance travelled by boat A in upstream = 148 – 108 = 40 km
Distance travelled by boat D in upstream = 40 – 10% of 40 = 40 – 4 = 36 km
Distance travelled by boat D in downstream = 156 – 36 = 120 km
Required time = 120/20 = 6 hours 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The data of 8 boats moving in 8 different streams was collected for a day. The line graph gives information about the speed of boats in still water and speed of respective streams in which they are moving. The table below gives information about the total distance travelled by them in the day (both upstream and downstream). Some of the values in the table are missing. Read them carefully and answer the given questions.
What is the total distance travelled by boat C if it goes 3 hours downstream and 16 hours upstream?
Correct
Answer 3) 112 km
Explanation Total distance travelled by boat C = 16 × 3 + 4 × 16 = 48 + 64 = 112 kmIncorrect
Answer 3) 112 km
Explanation Total distance travelled by boat C = 16 × 3 + 4 × 16 = 48 + 64 = 112 km 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The data of 8 boats moving in 8 different streams was collected for a day. The line graph gives information about the speed of boats in still water and speed of respective streams in which they are moving. The table below gives information about the total distance travelled by them in the day (both upstream and downstream). Some of the values in the table are missing. Read them carefully and answer the given questions.
Boat F travels in downstream for 4 hours less than the boat E travels downstream and it travels in upstream for 6 hours less than the boat E travels upstream. The distance travelled by boat E in upstream is how much percent less than the distance travelled by boat F in upstream?
Correct
Answer 3) 58.75%
Explanation Let the boat E travels in downstream for x hours and in upstream it travels for y hours.
Then, time for which boat F travels in downstream = (x – 4) h
Time for which boat F travels in upstream = (y – 6) h
We have,
27x + 3y = 222, 9x + y = 74…. (1)
28(x – 4) + 16(y – 6) = 164 or 7x + 4y = 93….. (2)
By solving both the equations we have, x = 7, y = 11
Distance travelled by boat E in upstream = 3 × 11 = 33 km
Distance travelled by boat F in upstream = (11 – 6) × 16 = 80 km
Required percentage = (80 – 33)/80 × 100 = 4700/80 = 58.75 %Incorrect
Answer 3) 58.75%
Explanation Let the boat E travels in downstream for x hours and in upstream it travels for y hours.
Then, time for which boat F travels in downstream = (x – 4) h
Time for which boat F travels in upstream = (y – 6) h
We have,
27x + 3y = 222, 9x + y = 74…. (1)
28(x – 4) + 16(y – 6) = 164 or 7x + 4y = 93….. (2)
By solving both the equations we have, x = 7, y = 11
Distance travelled by boat E in upstream = 3 × 11 = 33 km
Distance travelled by boat F in upstream = (11 – 6) × 16 = 80 km
Required percentage = (80 – 33)/80 × 100 = 4700/80 = 58.75 % 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The data of 8 boats moving in 8 different streams was collected for a day. The line graph gives information about the speed of boats in still water and speed of respective streams in which they are moving. The table below gives information about the total distance travelled by them in the day (both upstream and downstream). Some of the values in the table are missing. Read them carefully and answer the given questions.
Hours for which boat H travels downstream and upstream are two squares of two consecutive numbers (time for which the boat travels downstream is more than that of upstream). The distance travelled by boat H in downstream is how much percent more than the distance travelled by it in upstream?
Correct
Answer 2) 275%
Explanation Let the hours for which the boat travels upstream and downstream are x^{2} hours and (x + 1)^{2} hours respectively
Then, we have,
12x^{2} + 20(x + 1)^{2} = 228
12x^{2} + 20(x^{2} + 1 + 2x) = 228
4x^{2} + 5x – 26 = 0
We have, (x – 2)(4x + 13) = 0
Therefore, x = 2
Distance travelled by boat H in upstream = 12 × 2^{2} = 12 × 4 = 48 km
Distance travelled by boat H in downstream = 20 × (2 + 1)^{2} = 20 × 9 = 180 km
Required percentage = (180 – 48)/48 × 100 = 13200/48 = 275%Incorrect
Answer 2) 275%
Explanation Let the hours for which the boat travels upstream and downstream are x^{2} hours and (x + 1)^{2} hours respectively
Then, we have,
12x^{2} + 20(x + 1)^{2} = 228
12x^{2} + 20(x^{2} + 1 + 2x) = 228
4x^{2} + 5x – 26 = 0
We have, (x – 2)(4x + 13) = 0
Therefore, x = 2
Distance travelled by boat H in upstream = 12 × 2^{2} = 12 × 4 = 48 km
Distance travelled by boat H in downstream = 20 × (2 + 1)^{2} = 20 × 9 = 180 km
Required percentage = (180 – 48)/48 × 100 = 13200/48 = 275% 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q15). The data of 8 boats moving in 8 different streams was collected for a day. The line graph gives information about the speed of boats in still water and speed of respective streams in which they are moving. The table below gives information about the total distance travelled by them in the day (both upstream and downstream). Some of the values in the table are missing. Read them carefully and answer the given questions.
Boat B travels in upstream for 7 hours and boat G travels in downstream for 3 hours. The distance travelled by boat B in upstream is how much percent more than the distance travelled by boat G in downstream?
Correct
Answer 1) 50/3%
Explanation Distance travelled by boat B in upstream = 15 × 7 = 105 km
Distance travelled by boat G in downstream = 30 × 3 = 90 km
Required percentage = (105 – 90)/90 × 100 = 1500/90 = 50/3 %Incorrect
Answer 1) 50/3%
Explanation Distance travelled by boat B in upstream = 15 × 7 = 105 km
Distance travelled by boat G in downstream = 30 × 3 = 90 km
Required percentage = (105 – 90)/90 × 100 = 1500/90 = 50/3 % 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Three type of liquids P, Q and R are contained in 6 casks A, B, C, D, E and F in different proportions. The line graph below gives information about the percentage of each liquid in the casks. The bar graph below it gives information about the total amount of liquids in four casks A, C, D and E (in liters
What is the difference between the average amount of liquid P in casks A, C and D and the average amount of liquid R in the same casks?
Correct
Answer 4) 1.75 l
Explanation Total amount of liquid P in A, C and D = 35% of 105 + 32% of 175 + 25% of 210 = 36.75 + 56 + 52.5 = 145.25 l
Total amount of liquid R in the same casks = 40% of 105 + 20% of 175 + 30% of 210 = 42 + 35 + 63 = 140 l
Required difference = 145.25/3 – 140/3 = 5.25/3 = 1.75 lIncorrect
Answer 4) 1.75 l
Explanation Total amount of liquid P in A, C and D = 35% of 105 + 32% of 175 + 25% of 210 = 36.75 + 56 + 52.5 = 145.25 l
Total amount of liquid R in the same casks = 40% of 105 + 20% of 175 + 30% of 210 = 42 + 35 + 63 = 140 l
Required difference = 145.25/3 – 140/3 = 5.25/3 = 1.75 l 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Three type of liquids P, Q and R are contained in 6 casks A, B, C, D, E and F in different proportions. The line graph below gives information about the percentage of each liquid in the casks. The bar graph below it gives information about the total amount of liquids in four casks A, C, D and E (in liters
40% of the total liquid in A, 50% of the liquid in B and 25% of the liquid in C is drawn and is put in a container. In this container, the total amount of liquid Q is 55.02 l. Before this process, what was the difference between the amount of liquid P in cask B and the amount of liquid R in the same cask?
Correct
Answer 1) 40.32 l
Explanation Let the total amount of liquid in cask C is x l.
Then, according to the question,
40% of 25% of 105 + 50% of 28% of x + 25% of 48% of 175 = 55.02
10.5 + 0.14x + 21 = 55.02
0.14x = 23.52, x = 168 l
Required difference = (48 – 24) % of 168 = 40.32 lIncorrect
Answer 1) 40.32 l
Explanation Let the total amount of liquid in cask C is x l.
Then, according to the question,
40% of 25% of 105 + 50% of 28% of x + 25% of 48% of 175 = 55.02
10.5 + 0.14x + 21 = 55.02
0.14x = 23.52, x = 168 l
Required difference = (48 – 24) % of 168 = 40.32 l 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Three type of liquids P, Q and R are contained in 6 casks A, B, C, D, E and F in different proportions. The line graph below gives information about the percentage of each liquid in the casks. The bar graph below it gives information about the total amount of liquids in four casks A, C, D and E (in liters
60% of the liquid in cask D and 75% of the liquid in cask E is taken out and was mixed in a different vessel. If the cost prizes of liquid P, Q and R are Rs 75, Rs 65 and Rs 90 respectively, what should be the approximate selling price of each liter of the liquid in the vessel in order to gain a profit of 25%?
Correct
Answer 3) Rs 95
Explanation Total amount of liquid P in the vessel after the process = 25% of 60% of 210 + 18% of 75% of 148 = 31.5 + 19.98 = 51.48 l
Total amount of liquid Q = 45% of 60% of 210 + 40% of 75% 148 = 56.7 + 44.4 = 101.1 l
Total amount of liquid R = 30% of 60% of 210 + 42% of 75% of 148 = 37.8 + 46.62 = 84.42 l
Total cost prize = 75 × 51.48 + 65 × 101.1 + 90 × 84.42 = 3861 + 6571.5 + 7597.8 = Rs 18030.3
Selling prize = 125% of 18030.3 = Rs 22537.875
Selling prize per liter = 22537.875 / (51.48 + 101.1 + 84.42) = 22537.875 / 237 = Rs 95 (approx.)Incorrect
Answer 3) Rs 95
Explanation Total amount of liquid P in the vessel after the process = 25% of 60% of 210 + 18% of 75% of 148 = 31.5 + 19.98 = 51.48 l
Total amount of liquid Q = 45% of 60% of 210 + 40% of 75% 148 = 56.7 + 44.4 = 101.1 l
Total amount of liquid R = 30% of 60% of 210 + 42% of 75% of 148 = 37.8 + 46.62 = 84.42 l
Total cost prize = 75 × 51.48 + 65 × 101.1 + 90 × 84.42 = 3861 + 6571.5 + 7597.8 = Rs 18030.3
Selling prize = 125% of 18030.3 = Rs 22537.875
Selling prize per liter = 22537.875 / (51.48 + 101.1 + 84.42) = 22537.875 / 237 = Rs 95 (approx.) 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Three type of liquids P, Q and R are contained in 6 casks A, B, C, D, E and F in different proportions. The line graph below gives information about the percentage of each liquid in the casks. The bar graph below it gives information about the total amount of liquids in four casks A, C, D and E (in liters
The liquids in cask E and F are poured in another cask and are mixed together. If the ratio of total amount of liquid P to the total amount of liquid Q in this cask becomes 2394:3587 respectively, what was the total amount of mixture in the cask F before this process?
Correct
Answer 2) 192 l
Explanation Let the total amount of mixture in the cask F is 100x l.
Total amount of liquid P in new cask after this process = 18% of 148 + 36% of 100x = 26.64 + 36x
Total amount of liquid Q in new cask = 40% of 148 + 44% of 100x = 59.2 + 44x
According to the question,
(26.64 + 36x)/(59.2 + 44x) = 2394/3587
95557.68 + 129132x = 141724.8 + 105336x
23796x = 46167.12
x = 1.92
100x = 192 lIncorrect
Answer 2) 192 l
Explanation Let the total amount of mixture in the cask F is 100x l.
Total amount of liquid P in new cask after this process = 18% of 148 + 36% of 100x = 26.64 + 36x
Total amount of liquid Q in new cask = 40% of 148 + 44% of 100x = 59.2 + 44x
According to the question,
(26.64 + 36x)/(59.2 + 44x) = 2394/3587
95557.68 + 129132x = 141724.8 + 105336x
23796x = 46167.12
x = 1.92
100x = 192 l 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q610). Three type of liquids P, Q and R are contained in 6 casks A, B, C, D, E and F in different proportions. The line graph below gives information about the percentage of each liquid in the casks. The bar graph below it gives information about the total amount of liquids in four casks A, C, D and E (in liters
5 l of the mixture in the cask A was replaced by water. This process was done twice more. What is the approximate amount of water in the mixture after these processes?
Correct
Answer 1) 14.3 l
Explanation We can take the mixture in cask A as one entity.
We have,
amount of water after these processes = 105 – 105[(105100)3/1053] = 105 – 105 × 8000/9261 = 105 – 90.7029478 = 14.3 l (approx.)Incorrect
Answer 1) 14.3 l
Explanation We can take the mixture in cask A as one entity.
We have,
amount of water after these processes = 105 – 105[(105100)3/1053] = 105 – 105 × 8000/9261 = 105 – 90.7029478 = 14.3 l (approx.)
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.