Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Statements & Arguments Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Statements & Arguments which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams.

  1. Statement : Even though the number of sugar factories is increasing at a fast rate in India, We still continue to import it from other countries.
    I.The demand for sugar may increase substantially in future.
    II.Even the increased number of factories may not be able to demand of sugar in India.
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 1)if only argument I is strong

  2. Statement :The gov announced a heavy compensation package for all the victims of the terrorist attacks.
    I.Such incidents of terror may not occur in near future
    II.Compensation may mitigate the anger among the citizens against the government.
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 4)if neither I or II are strong

  3. Statement :Gambling through lotteries is banned by central gov in all the states with immediate effect.
    I.The citizens may not gamble in any other way, if the lotteries are banned.
    II.This may save innocent citizens from getting cheated of their earned money
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 2)if only argument II is strong

  4. Statement :Increasing competition on various fronts is putting children and youth under tremendous pressure leading them to take extremely drastic steps.
    I.Children and youth along with their parents should be counselled for facing the competition in right spirit.
    II.Parents and teachers should be advised not to bring pressure on children.
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 1)if only argument I is strong

  5. Statement : Should India change its course from the economic reform process and look inward for all round economic development ?
    I.No, there is no way to look backward after having started the process
    II.Yes, this will benefit India in long run as the reform process borrowed from western countries will adversely affect our economy.
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 4)if neither I or II are strong

  6. Statement :The US based FMCG company has developed a new deodorant. The company selected a media person couple for its promotion and marketing. They marketing it through TV, Radio and Social media.
    I.People want to see film stars  and famous sports personality in the advertisement of an FMCG product
    II.Some people may tend to buy the deodorant of the US based FMCG company
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 2)if only argument II is strong

  7. Statement :Many sociologists have argued that there is a functional relationship between education and economic systems. They point to the fact that mass formal education began in industrial society and is an established part of all industrial societies.
    I.Industrial society is responsible for expansion of education of the mass level.
    II.Formal education has suffered a setback due to industrial society
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 1)if only argument I is strong

  8. Statement :The gov has appealed to all citizens to use potable water judiciously as there is an acute shortage in supply. Excessive use may lead to huge scarcity in future months.
    I.Large number of people may positively respond to the gov’s appeal and help tide over the crisis.
    II.Gov may be able to put in place alternate sources of water in the event of a crisis situation
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 1)if only argument I is strong

  9. Statement :The municipal corporation has announced 50% reduction in water supply till monsoon arrives in the city.
    I.People may protest against the unilateral decision of the municipal corporation
    II.Municipal corporation may reduce its taxes from the residents as it failed to provide adequate water
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 4)if neither I or II are strong

  10. Statement :In view of the severe heat wave passing through the state, the gov has asked all the schools to remain closed for the next fortnight with immediate effect?
    I.The parents of the students may not allow their wards to attend school even after a fortnight.
    II.The heat wave may not continue beyond a fortnight
    1)if only argument I is strong
    2)if only argument II is strong
    3)if either I or II is strong
    4)if neither I or II are strong
    5)if both I and II follow
    Answer – 2)if only argument II is strong