Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions :Ranking And Position Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Study the following information and answer the given questions
Among the 6 persons – A,B,C,D and E. Each have different weight.A is heavier than 3 persons, C is lighter than E, D is lighter than only B . C is not the lightest. The second heaviest person is of 68kg and the second lightest person is of 35kg.

  1. Which of the following represents the ascending order of the weight of the 6 persons ?
    1)BDEACF
    2)FCEADB
    3)DCBAEF
    4)ABCDEF
    5)None of these
    Answer – 2)FCEADB
    Explanation :F<C<E<A<D <B

  2. Who among the following weight 68kg?
    1)A
    2)B
    3)C
    4)D
    5)None of these
    Answer – 4) D
    Explanation :
    B>D >A>E>C >F
    second heaviest person is of 68kg

  3. Who among the following weight 35kg?
    1)A
    2)B
    3)C
    4)D
    5)E
    Answer – 3) C
    Explanation :B>D >A>E >C>F

  4. Who among the following lighter than A
    1)B
    2)D
    3)E
    4)C
    5)Both E and C
    Answer – 5) Both E and C
    Explanation :F<C<E<A<D <B

  5. If they are arranged in the descending order who will be the third from the right?
    1)A
    2)D
    3)B
    4)E
    5)None of these
    Answer – Ans: 4) E
    Explanation :B>D>A>E>C>F

Answer the given questions based on the following series
386      752      961      573     839

  1. If 1 is added to the middle digit of each number and then the first and the third digit are interchanged, which of the following will be the third digit of the smallest number ?
    1)9
    2)6
    3)1
    4)3
    5)None of these
    Answer – 3) 1
    Explanation :
    693      267      179      385      948
    179 smallest number => 961

  2. If in each number the first and the third digits are interchanged ,Which of the following will be the second largest number ?
    1)683
    2)386
    3)257
    4)938
    5)None of these
    Answer – 2) 386
    Explanation :
    683      257      169       375      938
    683 => 386

  3. If in each number second and third digit are interchanged,what will be the sum of the smallest number ?
    1)12
    2)15
    3)15
    4)17
    5)None of these
    Answer – 4) 17
    Explanation :
    368      725      916      537      893
    3+6+8 = 17

  4. Among P,  Q,  R,  S and T each having a different amount of amount of money, R has more money than only P, Q and T. Who among them has the lowest amount ?
    1)P
    2)Q
    3)T
    4)None of these
    5)Cannot be determined
    Answer – 5)Cannot be determined
    Explanation :S > R > P, Q, T

  5. In a row there are 35 students M is 15th from the right end and there  are 10 students between M and R. What is R’s position from the right end of the row ?
    1)25
    2)26
    3)27
    4)28
    5)None of these
    Answer – 2) 26
    Explanation :
    ………R…………..(10)…….(15)M……
    15 + 10 + 1 = 26